FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PGŽ: za održavanje standarda domova za starije 5 milijuna kuna

RIJEKA , 8. srpnja 2013. (Hina) - Primorsko-goranska županija će iz proračuna u ovoj godini morati osigurati dodatnih oko 5 milijuna kuna za održavanje dostignutog standarda i poslovanje domova za starije i nemoćne osobe, rečeno je danas na redovnoj konferenciji za novinare župana Zlatka Komadine.

Ta županija je osnivač četiri doma u kojima je sada 828 korisnika, dok je smještajni kapacitet predviđen za 752 korisnika. Zahtjeva je u sadašnjem trenutku 2562, od kojih bi 980 osamdeset odmah išli u dom.

Izvaninstitucionalnom skrbi, primjerice organiziranjem prehrane i pomoći u kućanstvu, obuhvaćeno je još 590 korisnika. U klubove starijih osoba uključena je 1151 osoba.

Kako su pojasnili predstavnici županijske uprave, cijene usluga se nisu mijenjale od 2000., a resorno ministarstvo nije odobrilo povećanje cijena, pa će županija za redovno financiranje domova, prema procjenama, u ovoj godini morati osigurati oko 5 milijuna kuna.

Županija je za poslovanje domova iz svojih prihoda prošle godine izdvojila 1,7 milijuna kuna.

Županija, rečeno je, izrađuje Akcijski plan socijalnih usluga županije za područje socijalne skrbi i radi se na povećanju kapaciteta domova.

Projekt „Dom za starije i nemoćne osobe – Gerontološki centar Volosko – Opatija“ prijavljen je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU za financiranje iz bespovratnih sredstava EU. Izgradnja toga doma omogućit će smještaj 312 starijih osoba.

Župan Komadina izvijestio je da je županija prihvatila zamolbu stanice Hrvatske gorske službe spašavanja u Delnicama za sufinanciranje s ukupno 200.000 kuna kupnje kuće za smještaj opreme i rad te službe u Delnicama.

Najavio je da će prva točka dnevnog rda sljedeće sjednice Županijske skupštine, 11. srpnja biti prijedlog preustroja te širenja djelokrugu rada upravnih tijela županije. Nakon preustroja, planira se objavljivanje natječaja za županijske pročelnike i nova sistematizacija radnih mjesta, rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙