FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bandić postavio prve nove pločice s brojevima zgrada

ZAGREB, 27. lipnja 2013. (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je postavljanjem pločica s brojevima na zgradama u Mesničkoj 1 i Jurišićevoj 1 A označio početak novog sustava označavanja imena ulica i trgova te kućnih brojeva u Zagrebu.

Za područje stare gradske jezgre pločice su bijele boje s crvenim rubom i plavim brojevima i slovima, a u ostalim djelovima grada pločice su plave boje s bijelim slovima i brojevima. Cilj novog sustava označavanja je bolja preglednost i funkcionalnost.

Staroj jezgri grada se pločicama koje izgledaju kao nekadašnje austrugarske, vraća "stari štih", kazao je Bandić dodajući da se označavanje pripremalo godinu i pol dana.

Građani su obveznici financiranja nabave i ugradnje pločice, a kako bi im se smanjili troškovi gradonačelnik je donio odluku o sufinanciranju svim zainteresiranim građanima u iznosu od 50 posto.

Posebna viša savjetnica gradonačelnika za izgradnju grada Doris Kažimir rekla je da zajednička vrijednost investicije za ovu godinu iznosi 1,87 milijuna kuna za 16.000 plavih pločica i za 800 novih i popravak postojećih 310 pločica u staroj gradskoj jezgri.

Radovi će početi 27. srpnja na oko 4500 zgrada kojima upravlja Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG).

Troškovi suvlasnika za pločicu izrađenu emajliranjem - plava pločica s bijelim slovima i brojkama - iznose 48,75 kuna s PDV-om. Za novu pločicu u staroj gradskoj jezgri izrađenu lijevanjem, troškovi suvlasnika iznose 153,12 kuna, a za popravak postojeće 112,50 kuna. Građani će dobiti pisma i obrasce s tim iznosima i svim podacima, a novac trebaju uplatiti u roku od 30 dana te kopiju uplatnice dostaviti Gradskoj upravi.

Gradska uprava upozorava da je samostalno postavljanje pločica daleko skuplje: 70 kuna plava, 1000 kuna pločica za staru gradsku jezgru te troškovi montaže i demontaže 50 do 100 kuna.

Rok u kojem bi građani trebali nabaviti i ugraditi propisanu pločicu je četiri godine. U Zagrebu ima nešto više od 132.000 službenih adresa za koje treba izraditi pločice. U ovoj godini planira se opremiti pločicama zgrade u Donjem gradu, Gornjem gradu-Medveščaku, Trnju i Trešnjevci sjever. Područje tih četvrti ima nešto više od 15.000 službenih adresa, ne računajući zgrade kojima upravlja GSKG.

Gradonačelnik Bandić je najavio da je sljedeći posao uređenje fasada. Postavljat će se ujednačeni nosači za natpise na zgradama, rekao je najavivši i borbu s grafiterima. Rekao je da će od proljeća početi fasade obnavljati ulicu po ulicu. "Oni koji to ne budu htjeli, sjest ćemo im na imovinu. Morat ćemo riješiti da ovaj grad izgleda europski u svim svojim segmentima", kazao je Bandić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙