FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lagarde signalizirala niže prognoze gospodarskog rasta

PARIZ, 8. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde naznačila je da će taj međunarodni zajmodavac idućih dana blago sniziti prognoze rasta svjetskog gospodarstva.

U travnju su MMF i Svjetska banka konstatirali da se gospodarstvo oporavlja različitim tempom u tri skupine zemalja, koji se kreće od 5,5 posto u gospodarstvima u nastajanju, preko dva posto u razvijenim zemljama poput SAD-a i Australije do de facto stagnirajućih gospodarstava eurozone.

"Zato smo procijenili da će svjetsko gospodarstvo rasti po stopi od oko 3,3 posto. Bojim se ipak da kada se uzmu u obzir aktualni trendovi, posebno u gospodarstvima u nastajanju, da smo možda nešto ispod te brojke", kazala je Lagarde jučer na ekonomskom skupu u Aix-en-Provenceu na jugu Francuske.

Ovog je mjeseca Svjetska banka snizila prognozu rasta kineskog gospodarstva na 7,7 posto, s ranije procijenjenih 8,4 posto, upozoravajući i na moguće oštro usporavanje zbog smanjenih ulaganja.

Zbog toga je prognoza rasta svjetskog gospodarstva za ovu godinu snižena na 2,2 posto, s 2,4 posto prognoziranih u siječnju.

Lagarde nije željela iznositi nikakve brojke, napominjući da će ih idućih dana objaviti glavni ekonomist MMF-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙