FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najsnažniji rast graditeljskih aktivnosti u Njemačkoj u zadnjih 15 mjeseci

ZAGREB/LONDON, 4. srpnja 2013. (Hina) - U njemačkom graditeljskom sektoru u lipnju je zabilježen najizrazitiji rast aktivnosti u posljednjih 15 mjeseci, što signalizira čvrst i ubrzan rast ukupnih aktivnosti toga sektora, objavila je u četvrtak londonska istraživačka tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u sektoru graditeljstva, dobiven anketom provedenom među više od 200 poslovnih čelnika toga sektora, u lipnju je uvećan na 54,5 bodova, s 50,6 bodova u svibnju.

Na najvišoj je tako razini od ožujka 2012., stoji u priopćenju Markita. Vrijednosti indeksa iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti a one niže na njihov pad.

U lipnju su aktivnosti porasle u svim sektorima, od stanogradnje do sektora komercijalnih projekata i civilnog inženjerstva, tumače u Markitu.

U cilju podupiranja rasta aktivnosti građevinari su povećali razinu zaposlenosti treći mjesec zaredom, pri čemu je u lipnju zabilježen najbrži tempo otvaranja radnih mjesta u posljednjih godinu dana.

Nadalje, anketa londonske tvrtke pokazala je i umjereni optimizam među poslovnim čelnicima graditeljskog sektora najvećeg europskog gospodarstva.

Što se ugovorenih novih poslova tiče, situacija u lipnju više-manje je ostala nepromijenjena u odnosu na mjesec ranije. Time je priljev novih poslova gotovo stabiliziran nakon uzastopnog pada u razdoblju od travnja prošle godine, kaže se nadalje u izvješću Markita.

"Građevinski sektor zabilježio je najsnažnije tromjesečne rezultate u posljednje gotovo dvije godine temeljem čvrstog rasta aktivnosti i očigledno je dao pozitivan doprinos njemačkom bruto domaćem proizvodu (BDP) u drugom tromjesečju", kazao je Markitov ekonomist Phil Smith u osvrtu na najnovije rezultate iz izvješća o njemačkom građevinskom sektoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙