FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Recesija u eurozoni popustila na kraju drugog tromjesečja - Markit

BRUXELLES, 3. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Recesija u eurozoni popustila je na kraju drugog tromjesečja, ulijevajući nadu da bi gospodarstvo u zoni primjene jedinstvene europske valute moglo ponovo zabilježiti rast u drugoj polovini godine, pokazali su danas zaključni podaci Markita.

Konačni indeks menadžera nabave (PMI) za privatni sektor eurozone porastao je u lipnju na 48,7 bodova, sa svibanjskih 47,7 bodova. Time je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka ipak snizila njegovu početnu vrijednost za 0,2 indeksna boda.

Ukupni je PMI za privatni sektor eurozone tako porastao treći mjesec zaredom i dosegnuo je najvišu vrijednsot u 15 mjeseci, iako se i dalje drži ispod razine od 50 bodova, signalizirajući pad aktivnosti.

"Recesija u eurozoni protegnula se i na rekordno sedmo uzastopno tromjesečje", konstatirao je Markitov glavni ekonomist Chris Williamson.

"Ipak, može se utemeljeno zaključiti da se regija stabilizira i da je na dobrom putu da ponovo zabilježi rast aktivnosti u drugoj polovini godine", dodao je.

Najviše po njegovim riječima ohrabruje podatak da su aktivnosti u španjolskom gospodarstvu zabilježile najblaži pad u dvije godine. U Italiji su se smanjile najblažim tempom od rujna 2011. a u Francuskoj od prošlogodišnjeg kolovoza.

Williams istodobno upozorava da je s obzirom na vrlo slabašan rast u Njemačkoj "teško identificirati istinske pokretače rasta", što znači da će njegov tempo u cijeloj eurozoni "vjerojatno ostati prigušen dok se poslovna klima značajnije ne poboljša a nezaposlenost ne počne padati sa sadašnje alarmantne rekordne razine od 12,2 posto".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙