FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski rast u drugoj polovini godine 7,6 posto; rizici povećani

ŠANGAJ, 4. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Kinesko gospodarstvo porast će u drugoj polovini godine 7,6 posto ali rizici povezani s dugom lokalnih tijela uprave, sporijim rastom prihoda središnje vlade i smanjenom izvoznom konkurenošću sve su izraženiji, izvijestio je danas službeni list China Securities Journal.

Kineski model ekonomskog rasta i dalje je u osnovi stabilan, ističu autori izvješća iz odjela za ekonomska istraživanja u Državnom informacijskom centru. Inflacija bi tako u cijeloj godini trebala dosegnuti umjerenih 2,5 posto a vlada bi trebala potvrditi ciljane stope rasta i zadržati aktualnu financijsku i monetarnu politiku.

Upozoravaju ipak da dug lokalnih tijela uprave predstavlja sve veći rizik za ekonomski oporavak, kao i prekomjerni kapaciteti u industriji, pojačana ulaganja u nekretnine i jačanje domaće valute juana, prijetnja za konkurentnost kineskog izvoza.

Stoga bi vlada trebala blago prilagoditi monetarnu i financijsku politiku kako bi podržala rast i istodobno "uklonila otpad".

U posljednje su vrijeme mnogi ekonomisti snizili procjene rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva zbog niza slabijih gospodarskih pokazatelja. Tako neki prognoziraju da vlada neće ostvariti ciljanu stopu rasta za ovu godinu od 7,5 posto.

Prošle je godine kinesko gospodarstvo poraslo 7,8 posto, najsporijim tempom u 13 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙