FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija usvojila mjere protiv nezaposlenosti mladih

RIM, 27. lipnja 2013. (Hina/AFP/ANSA) - Talijanska vlada predstavila je hitne mjere za suzbijanje nezaposlenosti među mladima i odgodila podizanje stope poreza na dodanu vrijednost kako bi ublažila utjecaj proračunske štednje.

Za financiranje mjera za zapošljavanje oko 200 tisuća mladih predviđeno je oko 1,5 milijardi eura iz europskih fondova i talijanskog proračuna, izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare premijer Enrico Letta a prenijela agencija AFP.

Cilj je "poboljšati funkcioniranje tržišta rada, povećati zaposlenost, posebice među mladima, te dati podršku obiteljima koje se nalaze u teškoćama", priopćeno je iz vlade.

Stopa nezaposlenosti u Italiji porasla je u travnju na rekordnih 12 posto, a među mladima dosegnula je 40 posto u uvjetima sada već dvogodišnje recesije.

Većina novca bit će utrošeno na osiromašeni jug zemlje, ali će se koristiti i za olakšano privremeno zapošljavanje ljudi u cijeloj Italiji, i za potporu programima strukovnog obrazovanja, stažiranja i pomoći mladima koji su prije vremena napustili program školovanja.

Mjere uključuju fiskalne poticaje za poduzeća koja na neodređeno zaposle osobe mlađe od 30 godina u iznosu od 650 eura po zaposleniku mjesečno, na razdoblje od 18 mjeseci za novozaposlene, odnosno od 12 mjeseci za privremeno zaposlene radnike s novim ugovorima na neodređeno vrijeme.

Talijanski premijer je također najavio odgodu na tri mjeseca planiranog povećanja stope PDV-a s 21 na 22 posto. Stopa je trebala biti povećana 1. srpnja a postao je glavni uzrok napetosti u koalicijskoj vladi.

Ministar financija Fabrizio Saccomanni rekao je na tiskovnoj konferenciji da će se nove mjere provesti "bez stvaranja novih dugova".

Udruženje talijanskih poslodavaca Confindustria objavilo je danas da je od 2007. bez posla ostalo oko 700 tisuća ljudi, prenosi talijanska agencija ANSA. Do kraja iduće godine ta bi brojka po izračunu Confindustrije trebala porasti na 817 tisuća. Stopa nezaposlenosti trebala bi do kraja ove godine porasti na 12,4 posto, te na 12,7 posto do kraja 2014.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙