FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska vlada predlaže skromniju ulogu privatnih mirovinskih fondova

VARŠAVA, 26. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Poljska je vlada preporučila postupno smanjenje uloge privatnih fondova u državnom mirovinskom sustavu ali odbacuje mogućnost njihova potpunog izdvajanja iz tog sustava.

Ministri financija i rada predložili su da se 10 godina prije umirovljenja dio mirovinske štednje građana pohranjen u privatnim fondovima počne postupno prebacivati u državni mirovinski fond.

Objavljujući dugo očekivane rezultate analize mirovinskog sustava, također su preporučili da državni fond ZUS isplaćuje sve mirovine.

Vlada je izložila i druge reformske opcije, jednu od kojih bi po njima Poljska trebala izabrati.

Predlažu tako, između ostalog, da građani sami biraju hoće li štedjeti za mirovinu u privatnim ili u državnom mirovinskom fondu.

Druga je mogućnost da se privatnim fondovima zabrani ulaganje u državne obveznice te da one koje trenutno drže budu prebačene u ZUS.

"Treća opcija, koja nije preporučena, bila bi potpuna likvidacija" cijelog privatnog segmenta mirovinskog sustava, rekao je ministar financija Jacek Rostowski na konferenciji za novinare.

Vlada je odlučila ispitati mogućnosti za reformu postojećeg hibridnog mirovinskog sustava jer smatra da privatni fondovi ostvaruju slabe prinose na štednju i da zadržavanje velike vrijednosti imovine u privatnim rukama umjetno podiže razinu javnog duga.

Potrebu za reformom snažno je potenciralo naglo usporavanje gospodarskih aktivnosti jer zbog smanjenih poreznih prihoda vlada sada pokušava pronaći nove izvore prihoda koji neće ujedno značiti i dodatno zaduživanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙