FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog nespremnosti BiH smanjen teretni promet prema Hrvatskoj

SARAJEVO, 1. srpnja 2013.(Hina) - Na graničnim prijelazima između Bosne i Hercegovine i Hrvatske Bijača-Nova Sela i Bosanska Gradiška-Stara Gradiška, namijenjenim prijevozu roba koje podliježu posebnom inspekcijskom nadzoru, u ponedjeljak nije bilo većih gužvi, a zbog stupanja na snagu novih pravila pri izvozu u Europsku uniju zabilježen je čak i manji promet kamiona nego što je to bio slučaj prijašnjih dana, prenijeli su mediji u BiH.

Ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) Miro Džakula, koji je ujedno na čelu državnog povjerenstva za integrirano upravljanje granicama, u Bosanskoj Gradišci je izjavio kako se preko prijelaza prometuje nesmetano jer su na vrijeme provedene sve tehničke pripreme. U tom gradu u ponedjeljak nije bilo uobičajenih gužvi i zakrčenih pristupa prijelazu.

Preko novoizgrađeog prijelaza Bijača kod Ljubuškog granicu s Hrvatskom prešlo je tek nekoliko desetaka kamiona, dok je promet putničkih vozila bio simboličan jer većina putnika i dalje koristi prijelaz Doljani kod Metkovića.

Mediji u BiH ocjenjuju kako je smanjeni promet izravni rezultat činjenice da je za izvoz u Hrvatsku prestao vrijediti režim koji je dogovoren unutar CEFTA-e, a BiH dosad nije bila u stanju uspostaviti sustav provjere kvalitete prehrambenih proizvoda kakav zahtijevaju standardi Europske unije.

Zbog nepostojanja akreditiranih laboratorija za provjeru kvalitete tako je, primjerice, izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u Hrvatsku 1. srpnja morao biti prekinut.

Mljekari iz BiH su do ulaska Hrvatske u EU mogli izvesti onoliko robe koliko su imali i ona može ostati u slobodnoj prodaji u Hrvatskoj u razdoblju do godinu dana, odnosno do isteka roka trajanja.

Tvrtka "Mlijekoprodukt" iz Bosanske Dubice, koja je bila među najvećim izvoznicima u Hrvatsku, u ponedjeljak se oglasila priopćenjem u kojemu je izrazila očekivanje da će vlasti BiH čim prije poduzeti mjere kojima će se osigurati nastavak izvoza mlijeka.

"Prije više od dvije godine prepoznali smo probleme koji bi se mogli javiti kao posljedica ulaska Hrvatske u EU", podsjetili su iz te tvrtke, navodeći kako su sami uradili sve što je bilo potrebno radi dostizanja higijenskih standarda, ali je država propustila obaviti svoj dio posla pa stoga sad ispaštaju izvoznici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙