FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi Dan crnih naočala u Zagrebu - kako zaštititi oči i vid

ZAGREB, 29. lipnja 2013. (Hina) - Javnozdravstveni projekt Dan crnih naočala prvi je put održan danas u Zagrebu s ciljem osvješćivanja javnosti o o oftalmološkim bolestima i važnosti redovitih pregleda i prevencije.

Na Cvjetnom trgu zainteresiranim građanima oftalmolozi su davali informacije o senilnoj makularnoj degeneraciji, vodećem uzročniku slabovidnosti osoba starijih od 50 godina, o tome koga ta bolest pogađa, kako se liječi, ali i kako spriječiti i liječiti ostale očne bolesti.

"Željeli smo prolaznike upozoriti na bolesti oka i zaštitu, posebice tijekom ljetnih mjeseci", izjavio je Zoran Vatavuk, predsjednik Hrvatskog oftalmološkog društva.

Uz pomoć predstavnika Hrvatskog saveza slijepih svi zainteresirani mogli su isprobati hodanje po markacijskoj stazi uz pomoć bijelog štapa i s povezom na očima, kako bi i sami osjetili s kojim se sve izazovima susreću slijepe i slabovidne osobe u obavljanju svakodnevnih obveza.

Vojin Perić, predsjednik Saveza, kao cilj istaknuo je utjecanje na različita zakonska rješenja koja se donosi bez uvida u njihovu svrhu i stvarne potrebe.

"Da slušaju nas koji govorimo iz osobnog iskustva, ne bi se dogodilo da Hrvatska ima najmanji doplatak za slijepe u Europi, niti bi neke naše udruge bile na rubu opstojnosti", rekao je Perić.

Predstavnici Koalicije udruga u zdravstvu, koja okuplja 220 različitih udruga, prolaznike su upoznali sa svojim radom u interesu javnog dobra, kroz partnerstvo s drugim subjektima zdravstvenog sustava. Educirali su, također, sve zainteresirane o tome kome se mogu obratiti tražeći informacije ili rješenja za svoju bolest.

Kupnjom bedževa Dana crnih naočala po simboličnoj cijeni od 10 kuna, prolaznici su dali svoj doprinos događanju te su pomogli rad Hrvatskog saveza slijepih i Koalicije udruga u zdravstvu.

Pokrovitelji ovogodišnjeg događanja bili su Ministarstvo zdravlja i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a održano je u organizaciji Hrvatskog oftalmološkog društva, Hrvatskog saveza slijepih i Koalicije udruga u zdravstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙