FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biondić: preuveličavaju se brojke ubijenih u Jadovnom

JADOVNO, 29. lipnja 2013. (Hina) - Uoči komemorativnog skupa Dan sjećanja na Jadovno, u znak sjećanja na žrtve ustaških logora na tom području, nedaleko od tog mjesta kraj Gospića 40-ak pripadnika braniteljskih udruga organizirali su svoj skup s porukom da su brojke s kojima se barata na komemorativnom skupu povijesni falsifikat.

Mile Biondić je u ime Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Grada Rijeke tom prilikom poručio kako skup u Jadovnom širi ružnu sliku o Hrvatima i Hrvatskoj kao državi koja je stvorena na etničkom čišćenju i na krvi.

Naglasio je da Hrvati nisu genocidan narod te da buduće generacije Hrvata imaju pravo znati istinu, a ona je, ustvrdio je, da je u Jadovnom 1941. bilo ubojstava, ali da se danas brojke preuveličavaju.

I predsjednik HSP-a Danijel Srb poručio je da poštuje sve žrtve iz 2. svjetskog rata i Domovinskog rata, ali i istaknuo kako ne može dopustiti da se "preuveličavaju i događaji i brojke".

"Istovremeno se kaže da hrvatski branitelji ne mogu zapaliti svijeću u logorima u kojima su bili zatvarani i gdje su stradavli njihovi suborci. Kako je moguće da nitko zbog tih logora nije procesuiran, a hrvatski dužnosnici govore da treba učiniti sve da Srbija što prije dobije datum početka pregovora za ulazak u EU", istaknuo je Srb.

Hrvatska bi, ocijenio je, trebala učiniti upravo suprotno i ulazak Srbije u EU uvjetovati time da se hrvatski branitelji "spase od srpskih kazamata", navodeći primjer branitelja Veljka Marića koji je u srbijanskom zatvoru.

"Ne smijemo ni dopustiti da se uopće održava proslava u Srbu 27. srpnja jer je to bilo etničko čišćenje Hrvata istočne Like i jugozapadne Bosne", kazao je Srb, koji je Zakon o pravosudnoj suradnji s članicama EU u kaznenim stvarima, jučer izglasan u Saboru, nazvao "zakon o zaštiti Udbe".

Nakon tih obraćanja branitelji su otišli na grob Stjepana Devčića, sudionika ustanka na žandarmerijsku stanicu u Brušanima 1932. godine, gdje su mu odali počast.

Organizator tog skupa je Udruga dragovoljaca Grada Rijeke i Udruga dragovoljaca Bilaja.

Današnje komemorativno okupljanju na Jadovnu kraj Gospića te u uvali Slana na otoku Pagu organizirali su predstavnici Srpskog narodnog vijeća, Koordinacije židovskih općina u RH, Udruženja "Jadovno 1941." iz Banja Luke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙