FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Xi i Park za pregovore sa Sjevernom Korejom

PEKING, 27. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Kineski predsjednik Xi Jinping i njegova južnokorejska kolegica Park Geun-hye dogovorili su se u četvrtak u Pekingu da će pokušati pokrenuti pregovore sa Sjevernom Korejom o njezinoj denuklearizaciji koji su prekinuti 2009 godine.

Bio je to prvi sastanak dvoje državnika koji su nedavno stupili na dužnosti. Xi, kineski predsjednik od ožujka, dočekao je Park, jednu od rijetkih žena na čelnom državnom položaju u Aziji koji je preuzela u veljači, kao "dobru kinesku prijateljicu".

"Dvije državnika dijeli istu viziju denuklearizacije Sjeverne Koreje, održavanja mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku i rješavanje problema dijalogom i pregovorima", objavljeno je iz ureda južnokorejske predsjednice nakon sastanka s Xijem.

Xi i Park sastali seu se baš na 60. godišnjicu završetka Korejskog rata (1950-1953) u kojem je Kina podržavala Sjevernu Koreju i do danas joj ostala najveći međunarodni politički i ekonomski saveznik. Peking je, međutim, podržao jačanje UN-ovih sankcija protiv Pjongjanga kada je Sjeverna Koreja ove godine, prkoseći međunarodnim zahtjevima, izvela još jedan nuklearni test.

Zajedno s Park u Kinu je doputovalo snažno južnokorejsko ekonomsko izaslanstvo, uključujući i čelnike velikih industrijskih konglomerata Samsunga i Hyundaija.

Čak 15 posto južnokorejskog izvoza ide u Kinu, a trgovinska razmjena dviju zemalja iznosi 215 milijardi dolara. Za usporedbu, razmjena Kine i Sjeverne Koreje samo je šest milijardi dolara.

Kineski mediji pišu da je Park u Kini vrlo toplo dočekana. Ona je sama svoj dolazak najavila kao "putovanje za produbljenje povjerenja dviju zemalja".

"Ovaj posjet, nekoliko mjeseci pošto je obje zemlje promijenjeno čelništvo, ostvara novo poglavlje u bilateralnim odnosima", piše kineska agencija Xinhua.

Park će se u Kini zadržati do nedjelje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙