FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjeverna Koreja ponovno poziva na pregovore o nuklearnom potencijalu

PEKING, 20. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Visoko pozicionirani sjevernokorejski diplomat ponovio je na susretu u Kini u srijedu ponudu za pregovore o spornom nuklearnom programu svoje zemlje, ustvrdivši kako je uklanjanje nuklearnog oružja s korejskog poluotoka bila "posljednja želja" osnovača Sjeverne Koreje Kim Il-Sunga.

Prvi zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Kye-Gwan posjetio je Peking samo nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja ponudila Sjedinjenim Američkim Državama razgovore u cilju smanjenja napetosti koje su porasle ove godine kad je ta zemlja zaprijetila SAD-u i Južnoj Koreji nuklearnim ratom.

Bijela kuća je međutim poručila da svaki razgovor mora uključiti odgovarajuće poteze Sjeverne Koreje, kojima će pokazati pomak u smjeru razoružanja, a i State Department je ponovio tu poziciju tijekom susreta američkih, japanskih i južnokorejskih diplomata u Washingtonu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova prenijelo je izjavu sjevernokorejskog diplomata nakon njegova susreta sa zamjenikom kineskog ministra vanjskih poslova Zhangom Yosuijem, prema kojoj Sjeverne Koreja želi razgovore o svome nuklearnom programu.

"Denuklearizacija korejskog poluotoka bila je posljednja želja predsjednika Kim Il-Sunga i glavnog tajnika Kim Jong-Ila", navelo je kinesko ministarstvo u priopćenju riječi sjevernokorejskog predstavnika.

"Sjeverna Koreja želi dijalog sa svim stranama te želi nazočiti svakoj vrsti sastanka, uključujući i razgovore šest strana i nada se mirnom rješenju nuklearnog pitanja u pregovorima", rekao je Kim Kye-Gwan prema priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙