FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koreje: Jug pristao na radne pregovore sa Sjeverom, ali ne u Kaesongu

SEUL, 7. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Južna Koreja pristala je na radne pregovore sa Sjevernom Korejom ovog vikenda, ali ne na mjestu koji je bio predložio Pyongyang.

Seul želi da se pregovori održe u Panmunjomu, poznatom kao "selo mira", malom mjestu na granici kroz koje prolazi telefonska linija što povezuje dvije zemlje u hitnim slučajevima i koja je ponovo uspostavljena nakon tromjesečnog prekida.

Pyongyang je kao mjesto prvog susreta bio predložio međukorejski industrijski kompleks Kaesong, 10 km sjeverno od granice, koji je Pyongyang zatvorio u travnju, dok je višetjedna napetost na poluotoku bila na vrhuncu.

Sjever želi da se prvi susret održi prije ministarskog sastanka o kojem je govorio Seul i koji je, ako Sjever pristane, zakazan za sredinu idućeg tjedna.

Zadnji radni sastanak dvaju starih neprijatelja održan je u veljači 2011. a zadnja ministarska sjednica 2007.

Sjever je u četvrtak načinio prvi korak predloživši, prvi put u nekoliko zadnjih godina, službene pregovore o stanovitom broju spornih trgovinskih i humanitarnih pitanja.

To je pozitivan korak uoči susreta američkog predsjednika Baracka Obame i kineskog Xi Jinpinga u petak i u subotu u Kaliforniji koji će sigurno razgovarati o Sjevernoj Koreji. Kina je jedini veliki saveznik Pyongyanga, ali je bila nezadovoljna agresivnošću koju je zadnjih mjeseci pokazao mladi sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙