FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor: ulaskom Hrvatske u EU puno dobiva i Slovenija

LJUBLJANA, 27. lipnja 2013.(Hina) - Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je da skorašnjim ulaskom Hrvatske u EU mnogo dobiva i Slovenija.

Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji znači da će prelazak međudržavne granice biti mnogo lakši i jednostavniji, a povećava se i sigurnost, ocijenio je Pahor u razgovoru za katolički Radio Ognjišče koji je u četvrtak prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.

Pahor je u razgovoru najviše komentirao unutarnja slovenska pitanja, no osvrnuo i na vrijeme kad je kao premijer s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor rješavao pitanje graničnog prijepora zbog kojega je Slovenija jedno vrijeme blokirala hrvatske pristupne pregovore s EU-om.

Rekavši da je vrlo zadovoljan onim što je kao premijer tada postigao, dodao je da je sređivanje odnosa s Hrvatskom bilo naporno iskustvo za koje ne bi volio da se ponovi.

Što se tiče problema Ljubljanske banke i njenih starih deviznih štediša iz vremena bivše SFRJ izvan Slovenije, slovenski je predsjednik rekao da je zabrinut mogućnošću da sudovi u EU to pitanje postave kao civilno-pravni odnos banke i njenih štediša, a ne kao sukcesijsko pitanje, kako ga shvaća Slovenija.

Ako bi se spor na sudovima tretirao kao odnos banke i štediša, a ne kao sukcesijski problem koji moraju riješiti sljednice bivše Jugoslavije, onda bi to za Sloveniju predstavljalo "dramatičan" financijski zalogaj, ocijenio je Pahor za Radio Ognjišče.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙