FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klaićeva bolnica dobila nove uređaje za dijagnostiku srčanih bolesti

ZAGREB, 27. lipnja 2013. (Hina) - Zaklada "Hrvatska kuća srca" danas je donirala Kardiološkom odjelu Klinike za dječje bolesti Zagreb najnoviju izvedbu 24-satnih mjerača tlaka i 12-kanalni EKG, medicinske aparate nužne u dijagnostici srčanih bolesti u vrijednosti 50 tisuća kuna.

Donaciju je sanacijskom upravitelju bolnice Osmanu Kadiću uručio upravitelj Zaklade Davor Miličić istaknuvši kako je ova donacija važna jer od kardiovaskularnih bolesti obolijevaju i djeca te da su kardiovaskularne bolesti vodeće bolesti, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

Naglasivši da od kardiovaskularnih bolesti umire 50 posto hrvatskih građana, istaknuo je i da je hipertenzija bolest koju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila bolešću odgovornom za najveći broj smrti, a njena prevalencija iznosi oko 40 posto.

Miličić je kazao i da prava dijagnoza hipertenzije danas nije zamisliva bez 24-satnog mjerača arterijskog tlaka te upozorio kako je njeno dijagnosticiranje posebno važno za dječju populaciju među kojom je taj problem zanemaren.

"Postavljanjem dijagnoze u dječjoj dobi i modificiranjem rizičnih faktora tijekom odrastanja direktno smanjujemo nastanak preuranjenih kardiovaskularnih bolesti", dodao je.

Sanacijski upravitelj bolnice Osman Kadić rekao je da godišnje odjel kardiologije u Klaićevoj bolnici posjeti oko 5000 pacijenata, napravi se 2000 prvih pregleda, 200-tinjak kontrolnih pregleda i 2000 ultrazvuka srca.

"Ovom donacijom napravili smo novi korak u stvaranju kvalitetnije podloge za rano otkrivanje bolesti srca, a kako bi što ranije počeli s potrebnom terapijom i osigurali veći uspjeh liječenja", dodao je.

Zakladi "Hrvatska kuća srca" priključili su se studenti Pravne klinike Pravnog fakulteta i u akciji "Za mala srca Klaićeve" prikupili sredstva za još jedan 24-satni mjerač tlaka koji će biti naknadno isporučen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙