FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 19. lipnja

ZAGREB, 18. lipnja 2013. (Hina) - Najava događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za srijedu, 19. lipnja:

ZAGREB - Hrvatski sabor će zasjedanje nastaviti objedinjenom raspravom o prijedlozima zakona o zaštiti prirode i zakona o zaštiti okoliša. Konačnim prijedlogom zakona o zaštiti prirode želi se unaprijediti sustav zaštite prirode te održivi razvoj. Predloženim zakonom stvaraju se preduvjeti za proglašenje ekološke mreže Natura 2000 te jasno definiraju rokovi i skraćuje postupak ocjene prihvatljivosti zahvata za ciljeve očuvanja ekološke mreže. Natura 2000 objedinjuje područja važna za očuvanje europskih ugroženih vrsta i stanišnih tipova te mehanizme za postizanje održivog razvoja i kvalitetnog suživota čovjeka i prirode. Na prijedlog zakona o zaštiti prirode SDP-ova zastupnica Mirela Holy podnijela je čak 14 amandmana, od kojih se polovica odnosi na osnivanje nacionalne parkovne agencije. Ona je nedavno najavila izlazak iz stranke ne prihvate li se njezini amandmani o obvezi osnivanja nacionalne parkovne agencije (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora. Na dnevnom redu su prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske Unije te zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim pristojbama, hitni postupak (10 sati, Hrvatski sabor, dvorana Janka Draškovića, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Početak dvodnevnog 24. sastanka Međunarodnog upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015. Tom prigodom će potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Neven Mimica svečano predati predsjedanje Desetljećem ministru za ljudska i manjinska prava Republike Crne Gore Suadu Numanoviću (9 sati, hotel International, Miramarska 24).

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Rajko Ostojić obići će Kliničku jedinicu za dječju ortopediju Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj koja je dobila jedan pokretni i jedan stacionarni ultrazvučni (UZV) uređaj. Ministarstvo zdravlja kupilo je nove ultrazvučne aparate za pregled kukova dojenčadi za šest bolnica kako bi se smanjile liste čekanja na tu pretragu. Najčešći razlog za duge liste čekanja na ultrazvuk kukova dojenčadi bio je mali broj uređaja te njihova dotrajalost, a nabavku novih Ministarstvo zdravlja financiralo je sa 2,7 milijuna kuna (11 sati, Velika dvorana, I kat, pokraj Ravnateljstva, Klaićeva 16).

ZAGREB - Inicijativa Europske unije "Mladi u pokretu", čiji je cilj povećati mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja mladih, prezentirat će u Hrvatskoj mogućnost programa "učenja u pokretu" za mlade. Organizatori događanja su Agencija za mobilnost i programe i Europska komisija. Događanje će otvoriti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (11 sati, Trg bana Josipa Jelačića).

ZAGREB - Nakon jednomjesečne stanke nastavlja se suđenje Ivi Sanaderu u slučaju sporne kupoprodaje zgrade u Planinskoj od koje je bivši premijer i predsjednik HDZ-a navodno dobio 17 milijuna kuna provizije. U tom su slučaju optuženi i bivši vlasnik prodane zgrade Stjepan Fiolić te Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost nekretnine koju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Ministarstvo regionalnog razvoja. Tadašnji ministar Petar Čobanković prije suđenja je priznao sudjelovanje u malverzacijama oko zgrade u Planinskoj pa je "sporazumno" osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu koju je zamijenio radom za opće dobro. U nastavku suđenja trebao bi svjedočiti Čobankovićev državni tajnik Luka Živanović. Na prošlom ročištu, održanom sredinom svibnja, bivši premijer i njegova obrana pokušali su nizom provokativnih pitanja diskreditirati Čobankovića koji je posvjedočio da je Sanader imao važnu ulogu u tom poslu. Sanader je u cijelosti prigovorio svjedočenju Čobankovića, ističući da je njegov iskaz lažan zbog nagodbe s USKOK-om. Sanaderov branitelj Čedo Prodanović utvrdio je da se Čobanković koristio bilježnicom s pitanjima tužiteljstva i odgovorima (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Nastavak suđenja zagrebačkom bombašu Vojislavu Blaževiću. U optužnici koju je Općinsko državno odvjetništvo podnijelo početkom travnja Blaževića se tereti da je u noćnim satima 9. siječnja na željezničkom kolosijeku kod Aleje Bologne postavio najmanje 1200 grama TNT-a koji je eksplodirao pred nadolazećom lokomotivom. Tužiteljstvo ga tereti i da je dva dana kasnije na autobusnom stajalištu nasuprot raskrižja Aleje Bologne i Gospodske ulice postavio ručno izrađenu eksplozivnu napravu s najmanje 200 grama TNT-a. Blažević je na početku suđenja u travnju odbacio krivnju. Tvrdio je da je za prvu bombu čuo samo iz medija, a da je drugu upravo on pronašao i na nju upozorio prolaznik te kako je zbog toga i ozlijeđen (9 sati, Općinski kazneni sud, Ilica 207).

RIJEKA - Konferencija za novinare prigodom prvog ročišta na Sudu temeljem tužbe Zelene akcije, Zelene Istre i skupine građana Labinštine protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog izdavanja okolišne dozvole za termoelektranu Plomin C. Ročište će se održati u 9,30 sati na Upravnom sudu u Rijeci (13 sati, ispred zgrade Upravnog suda, ulica Erazma Barčića 3).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro: Jasna Nahtigal Lazarić

popodne: Mate Kovačević

navečer: Irena Petričević

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙