FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenje francuskih potrošača na rekordno niskoj razini

PARIZ, 27. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Povjerenje francuskih potrošača spustilo se u lipnju na novu rekordno nisku razinu, uz dosad nezabilježenu razinu pesimizma francuskih kućanstava u pogledu budućeg životnog standarda, izvijestio je u četvrtak državni zavod za statistiku.

Ukupni indeks povjerenja potrošača neočekivano se u lipnju spustio na 78 bodova, što je njegova najniža dosad zabilježena razina. U svibnju iznosio je 79 bodova, pokazuju podaci INSEE-a.

Najviše zabrinjava procjena francuskih kućanstava o tome kakav će im biti životni standard u budućnosti. Odgovarajući indeks također se u lipnju spustio na najnižu razinu u četiri desetljeća. Ujedno više građana smatra da sada treba štedjeti a ne planirati veće kupovine.

Indeks povjerenja potrošača pada kako raste broj nezaposlenih koji je u Francuskoj u lipnju dosegnuo novi rekord od 3.264.500 nezaposlenih ako se izuzmu prekomorski teritoriji, izvijestilo je jučer ministarstvo rada.

Statistički ured prognozirao je prošlog tjedna da će gospodarstvo ove godine porasti 0,1 posto zbog prigušene osobne potražnje. Istaknuli su također da će rast biti previše slab da bi gospodarstvo počelo otvarati nova radna mjesta i prognozirali da će stopa nezaposlenosti do kraja godine dosegnuti 11,1 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙