FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekivanja vezana za monetarne poticaje u SAD-u poduprla europske dionice

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 26. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u srijedu budući da su snižene prognoze američkog gospodarskog rasta u prvom tromjesečju prigušile očekivanja da će središnja banka uskoro početi ukidati poticajne mjere za gospodarstvo.

Londonski FTSE porastao je 1,1 posto, na 6.167 bodova, frankfurtski DAX za 1,7 posto na 7.940 bodova, a najveći je dobitnik bio pariški CAC, poskočivši 2,1 posto, na 3.724 boda.

Jučer objavljeni podaci o američkim narudžbama trajnih dobara, prodaji novih kuća i povjerenju potrošača bili su bolji od očekivanja, ali je vlada danas neutralizirala njihov utjecaj na tržišta sniženom prognozom rasta u prvom tromjesečju, s 2,4 na 1,8 posto. Ta je revizija dovela u pitanje najavu središnje banke o smanjenju programa poticaja u drugoj polovini godine.

Podrška tržištu došla je i iz Kine, gdje je središnja banka obećala da će spriječiti eventualnu dugotrajnu kreditnu krizu, što je umirilo zabrinutost financijskih tržišta za kreditiranje u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

Među pojedinačnim sektorima izdvajao se onaj tehnološki, pa je Infineon bio na dobitku 4,9 posto, SAP 4,6 posto a STMicroelectronics 3,1 posto. Na vrijednosti su dobile i banke, pa je Societe Generale ojačao 3,7 a Credit Agricole 3,2 posto.

Dionice rudarskih kompanije, koje obično prate makrogospodarske pokazatelje, bile su među rijetkim gubitnicima, oslabivši u prosjeku 0,4 posto pod pritiskom pada cijena metala i upornih negativnih komentara analitičara. Tako je Evraz oslabio 4,8 posto a Anglo American 3,4 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,04 posto, na 12.834 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙