FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 26. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada je s današnje sjednice u Sabor poslala prijedlog zakona o održivom gospodarenju otpadom, za koji ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ocjenjuje da će iz temelja promijeniti komunalno ponašanje i odnos građana prema otpadu. Prijedlogom zakona Vlada mnoge ingerencije i obveze koje se tiču zbrinjava otpada spušta na jedinice lokalne samouprave. One će tako, primjerice, morati osigurati izdvojeno prikupljanje raznih tipova otpada, to jest primarna selekcija bit će njihova obveza. To praktički znači da će jedinice lokalne samouprave, prihvati li Sabor Vladin prijedlog, morati osigurati kontejnere za izdvojeno prikupljanje raznih vrsta otpada pred kućama građana. Naravno, to će i koštati, kaže Zmajlović, ali upozorava da sadašnji sustav jedne 'hrpe' za sav otpad, izaziva visoke troškove brojnih zbrinjavanja i sanacija koji su od 2005. godine do sada iznosili više od 500 milijuna kuna. Vlada predlaže i nov način zbrinjavanja glomaznog otpada prema kojem jedinice lokalne samouprave moraju građanima omogućiti besplatnu predaju u reciklažna dvorišta ili omogućiti uslugu prijevoza po pozivu.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici donijela uredbu kojom radnicima iz država članica Europske unije, koje su ograničile pristup svojim tržištima rada za hrvatske radnike, od 1. srpnja uvodi jednaka ograničenja. Prema uredbi o privremenoj primjeni pravila o radu državljana članica EU i njihovih obitelji privremeno se ograničava zapošljavanje državljana država članica EU-a koje su zbog zaštite svog tržišta rada uvele prijelazna razdoblja za Hrvatsku. Te su zemlje kao glavni razlog za svoje odluke navele teško stanje na svojim tržištima rada i veliku nezaposlenost u Hrvatskoj. Prema Vladinim podacima, ograničenja za hrvatske radnike uvele su Slovenija, Nizozemska, Velika Britanija, Austrija, Njemačka, Španjolska i Belgija, a još se ne znaju odluke Francuske, Italije i Portugala. Zasad se čini da ostale članice neće ograničavati slobodu kretanja hrvatskih radnika.

ZAGREB - Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju očekuju se povoljnije cijene novih automobila iz skupine onih s manjom emisijom ugljičnog dioksida, a pojeftiniti bi trebao i uvoz rabljenih automobila iz zemalja EU-a. Ulaskom u EU, hrvatske građane čeka potpuna primjena Zakona o posebnom porezu na motorna vozila na temelju kojeg pojeftinjuju automobili s niskom emisijom ugljičnog dioksida. Istodobno, značajnim povećanjem trošarina destimulira se kupnja vozila koja imaju emisiju ugljičnog dioksida veću od 120 grama na kilometar. Zakon o posebnom porezu na motorna vozila je djelomično stupio na snagu 14. veljače 2013., a preostale njegove odredbe stupaju na snagu na dan prijema Hrvatske u EU. Posebni porez plaćat će se prije prve registracije u Hrvatskoj, a povrat tog poreza bit će moguć ako se vozila nakon toga izvezu iz Hrvatske. Što se tiče rabljenih automobila, njihov uvoz iz zemalja EU-a pojeftinit će jer se više neće plaćati trošarina. Kada hrvatski građani budu kupovali rabljeni osobni automobil od građanina neke druge države članice EU-a, neće platiti PDV ni u Hrvatskoj ni u državi članici u kojoj je rabljeni osobni automobil kupljen. Rabljenim osobnim automobilom smatra se onaj koji je stariji od 6 mjeseci i koji je prešao više od šest tisuća kilometara.

ZAGREB - Danom pristupanja Europskoj uniji Hrvatska će biti obvezna izravno primjenjivati uredbu Europske komisije o kontroli gotovine, prema kojoj se svi putnici prilikom ulaska, odnosno izlaska iz EU carinskoj službi morati prijaviti gotovinu koju nose sa sobom u iznosu višem od 10 tisuća eura, objavilo je danas Ministarstvo financija. Hrvatska će od 1. srpnja biti u obvezi izravne primjene Uredbe Europske komisije 1889/2005 o kontroli gotovine prilikom ulaska i izlaska s područja Zajednice. Sukladno toj uredbi, svi putnici prilikom ulaska u EU, odnosno izlaska iz nje preko područja Hrvatske bit će obvezni carinskoj službi prijaviti gotovinu koju nose sa sobom u iznosu od 10.000 eura ili više, odnosno u protuvrijednosti tog iznosa u drugim valutama ili drugim sredstvima plaćanja. Također, od 1. srpnja Hrvatska će morati primjenjivati i Obrazac nove zajedničke deklaracije za prijavu gotovine. Prijavu će biti moguće obaviti na obrascu za prijavu gotovine na hrvatskom i engleskom jeziku, a obje su verzije obrasca dostupne na mrežnim stranicama Carinske uprave. Na području Hrvatske neće se provoditi kontrola gotovine na granicama s ostalim zemljama članicama, podsjećaju iz Ministrstva financija.

ZAGREB - S ulaskom Hrvatske u Europsku uniju očekuju se pozitivni efekti na domaćem tržištu kapitala, te veći interes kompanija iz država koje nisu članice EU-a, primjerice iz Rusije i Turske, za kupnju ili ulaganje u hrvatske kompanije, kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos. "Iako ne očekujem da će odmah doći do porasta likvidnosti na domaćem tržištu i jačanja Crobexa, čim dođe do barem nekakvog poboljšanja trendova u domaćem gospodarstvu, doći će i do toga", procjenjuje Bubalo. Dodaje i da je moguć veći interes kompanija iz zemalja koje nisu članice EU-a, primjerice iz Rusije i Turske, za ulazak u hrvatske kompanije, kako bi nakon 1. srpnja odmah stekle pozicije i na europskom tržištu. "Tim više što je u nas mnogo kompanija u predstečajnoj nagodbi, koje traže izlaz iz krize, pa možda neke 'zapnu' za oko stranim investitorima", kaže Bubalo. I domaće kompanije, dodaje, mogle bi s ulaskom u EU intenzivirati aktivnosti spajanja i akvizicija, uslijed nastojanja da se bolje nose s konkurencijom izvana, odnosno ojačaju svoje postojeće pozicije na tržištima gdje su aktivne. Sama brokerska industrija, pak, dobro je pripremljena za ulazak u EU, ocjenjuje Bubalo. Kao jednu od najvećih prednosti ulaska u EU, što se tiče financijskog sektora, Bubalo ističe mogućnost lakšeg i jednostavnijeg zaduživanja države u inozemstvu.

ZAGREB - Tvrtka Končar-Elektronika i informatika (INEM) isporučila je Turskoj elektroprivredi - EUAS šest statičkih sustava uzbude za Termoelektranu Soma, u iznosu od 1,4 milijuna eura, izvjestili su iz Končara. Osim toga, kako ističu, pred realizacijom je još jedan projekt za Tursku elektroprivredu. Početkom srpnja predstoji isporuka sustava uzbude za Termoelektranu Yeniköy, a riječ je o isporuci, ispitivanju i puštanju u rad novih sustava uzbude za dva generatora snage 247 megavoltampera (MVA). INEM je u Turskoj prisutan od 2011. kad su ugovorena i isporučena četiri statička sustava uzbude za turbogeneratore Termoelektrane Afsin-Elbistan A u Elbistanu. Končar je u Tursku prošle godine izvezao proizvoda u vrijednosti 51,6 milijuna kuna, a u prva četiri mjeseca ove godine 18 milijun kuna, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi danas stagniraju, jer nema vijesti koje bi potaknule življu trgovinu, pri čemu su do podneva svega tri izdanja ostvarila promet iznad 100.000 kuna i to HT-a, Ine i Petrokemije. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,04 posto, na 1.788 bodova, a Crobex10 za 0,50 posto, dosegnuvši 1.010 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je svega 1,75 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego u ponedjeljak oko podneva. Najlikvidnija je dionica HT-a, s gotovo pola milijuna kuna ostvarenog prometa. Cijena joj je j ojačala 0,4 posto, na 177,5 kuna. Prometi iznad 100.000 ostvareni su još i dionicama Ine, čija je cijena skočila 1,13 posto, na 4.293 kune, te Petrokemije, čija je cijena porasla 1,26 posto, na 198 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙