FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: dionice pod pritiskom Feda i Kine

NEW YORK, 24. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi najavljuju danas pad cijena dionica na Wall Streetu, jer ulagače, osim Fedove najave povlačenja s financijskih tržišta, zabrinjava i rast kamata u Kini.

Terminski S&P 500 indeks bio je oko 13,30 sati u minusu 14,2 boda, ispod fer vrijednosti, dok je Dow Jones bio na gubitku 116, a Nasdaq terminski indeks 17,75 bodova.

To najavljuje nastavak oštrog pada cijena dionica, nakon što su već prošloga tjedna potonule oko 2 posto.

Na Wall Streetu već danima vlada nesigurnost jer je prošloga tjedna američka središnja banka najavila smanjenje poticajnih monetarnih mjera koje su dugo podržavale rast cijena dionica.

Posljednjih dana ulagače zabrinjava i rast kamatnih stopa na kineskom međubankarskom tržištu. Ulagači su se nadali da će kineska središnja banka ubrizgati svježa sredstva kako bi smirila tržište.

Međutim, jutros su monetarne vlasti poručile da ne kane ubrizgati dodatna sredstva na financijska tržišta jer žele natjerati banke da novac plasiraju u realno gospodarstvo, a ne u špekulativne investicije.

Zbog toga su jutros cijene dionica kineskih banaka zabilježile najveći dnevni pad u posljednje četiri godine, što je negativno utjecalo na azijske i europske burze.

Zabrinutost ulagača tim je veća jer bi poremećaji u kineskom bankarskom sustavu mogli dodatno usporiti rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva, što bi negativno utjecalo na potražnju za sirovinama, s obzirom da je Kina najveći svjetski potrošač sirovina.

Zbog toga su danas na europskim burzama oštro pale cijene dionica rudarskih kompanija, pa su i indeksi zaronili u negativno područje. Oko 13,30 sati londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u minusu između 1,4 i 2,1 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙