FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi pod negativnim pritiskom s inozemnih burzi?

ZAGREB, 21. lipnja 2013. (Hina) - Nastavi li se i danas oštra korekcija svjetskih burzovnih indeksa, teško da će se Zagrebačka burza tome uspjeti oduprijeti, dok bi u fokusu investitora mogla biti dionica Podravke zbog najave nastavka restrukturiranja.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks jučer je ostao gotovo nepromijenjen na 1.783 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,35 posto, na 1.003 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 16,12 milijuna kuna, što je otprilike dvostruko više nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom Rivijere Adrije, nešto više od 4 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena stagnirala na 14,5 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 2,74 milijuna kuna, uz pad cijene za 0,4 posto, na 172,80 kuna, novu povijesno nisku razinu.

„S obzirom na oštar pad najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa, teško da će se Zagrebačka burza uspjeti oduprijeti negativnom raspoloženju izvana. Pitanje je samo hoće li danas Crobex biti u negativnoj stagnaciji ili u nešto većem minusu“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks potonuo 2,5 posto, što je njegov najveći dnevni pad od studenoga prošle godine, jer je ulagače uznemirila najava povlačenja Feda s financijskih tržišta.

S&P 500 je tako završio trgovanje na 1.588 bodova, dok je Dow Jones skliznuo 2,34 posto, na 14.758 bodova, a Nasdaq indeks 2,28 posto, na 3.364 boda.

Oštar pad cijena dionica drugi dan zaredom posljedica je uznemirenosti ulagača nakon što je u srijedu predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke kazao da bi Fed do kraja godine mogao početi smanjivati poticajne monetarne programe, a do polovine iduće godine i sasvim ih ukinuti, ako gospodarstvo bude dovoljno snažno.

Na azijskim su burzama cijene dionica i danas pale, drugi dan zaredom, zaronivši na najnižu razinu u devet i pol mjeseci, a pod pritiskom su i cijene sirovina jer se ulagači plaše posljedica smanjenja poticajnih mjera američkog Feda i usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

Na europskim su se burzama, pak, cijene dionica jutros stabilizirale, nakon što su jučer najznačajniji indeksi potonuli više od 3 posto, što je njihov najveći dnevni pad u posljednjih 19 mjeseci.

„Danas na Wall Streetu i europskim burzama nema važnijih makroekonomskih objava, stoga će u fokusu investitora i dalje biti Fedova najava mogućeg smanjivanja poticaja već u ovoj godini“, navodi Bešević Vlajo.

Dodaje i da bi danas na domaćem tržištu u fokusu mogla biti dionica Podravke.

Naime, na jučerašnjoj Glavnoj skupštini Podravke dioničari su prihvatili smanjenje temeljnog kapitala, odnosno nominalne vrijednosti dionice s 300 na 200 kuna te dali odobrenje Upravi za dokapitalizaciju tvrtke u iznosu od 50 posto temeljnog kapitala.

Također, Podravka je najavila pokretanje izlaska iz djelatnosti punjenja pića, pekarstva, i dijela proizvodnje zamrznute hrane u drugoj polovici 2013. godine, koji bi trebao rezultirati rastom EBITDA-e od oko 30 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Cijena dionice Podravke ojačala je jučer gotovo 2 posto, na 229,98 kuna, uz promet od 74.000 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙