FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: pod utjecajem inozemnih burzi Crobexi zaronili u minus

ZAGREB, 23. svibnja 2013. (Hina) - Pod utjecajem oštre rasprodaje dionica na inozemnim burzama, danas su i na Zagrebačkoj burzi Crobexi zaronili u minus, pri čemu je većina cijena dionica u padu jer niti iz domaćeg okruženja nema vijesti koje bi unijele barem malo optimizma među investitore.

Oko podneva Crobex indeks bio je u minusu 0,87 posto, na 1.865 bodova, novoj najnižoj razini od sredine siječnja. Crobex10 skliznuo je, pak, 0,75 posto, na 1.061 bod, najnižu razinu od kraja siječnja.

Redovni promet dionicama iznosio je otprilike 3,3 milijuna kuna, što je oko 69 milijuna manje nego jučer u ovo doba, kada je velik promet ostvaren zahvaljujući dionicama Končar-elektroindustrije.

„Ponajviše pod utjecajem oštre prodaje dionica na inozemnim burzama, Crobexi su danas znatno pali. Gotovo sve dionice bilježe pad cijene. Nažalost, nemamo ni nikakvih vijesti iz domaćeg okruženja koje bi unijele optimizma među investitorima“, kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, prateći pad indeksa na Wall Streetu i azijskim tržištima, jer bi Fed uskoro mogao početi ukidati poticajne monetarne mjere, a ulagače je uznemirio i pad industrijske aktivnosti u Kini.

Dobitonosne prodaje spustile su londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX između 1,93 i 2,71 posto. Istodobno, i američki terminski indeksi u minusu su oko 1 posto.

Najveći promet do sada ostvaren je dionicom HT-a, 880.000 kuna. Cijena joj je pala 1,08 posto, na 207,19 kuna.

Slijedi dionica Petrokemije, sa 474.000 kuna prometa i spuštanjem cijene za 1,86 posto, na 230 kuna.

Među najvećim gubitnicama dvije su građevinske dionice – Ingre, čija je cijena potonula 5,8 posto, te Hidroelektre niskogradnje, za 4,67 posto.

Među likvidnijim izdanjima zasad je jedina dobitnica dionica Ine, s rastom cijene za 1,03 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙