FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija s 57.000 izbjeglica prva po broju izbjeglica u Europi

BEOGRAD, 20. lipnja 2013. (Hina) - Srbija je prva država u Europi po broju izbjeglica, a od 57.000 izbjeglih najviše ih je iz dvije republike bivše Jugoslavije, 41.800 iz Hrvatske i 15.300 iz Bosne i Hercegovine, priopćeno je u četvrtak u Beogradu u povodu Svjetskog dana izbjeglica.

U evidenciji srbijanskog povjerenstva za izbjeglice i migracije vodi se i 210.000 osoba interno raseljenih s Kosova, rekla je na tiskovnoj konferenciji zamjenica povjerenika Svetlana Velimirović.

Ona kaže da se oko 95 posto izbjeglica opredijelilo ostati u Srbiji, a ključni problemi s kojima se izbjegli suočavaju su nezaposlenost i neriješen stambeni status.

"Stopa nezaposlenosti među izbjeglicama je 30 posto, a 40 posto ih žive kao podstanari", rekla je Velimirović.

U Srbiji i dalje postoji 29 kolektivnih centara za smještaj izbjeglih, u kojima je smješteno 2.400 osoba, a 11 tih centara je na Kosovu, rekla je Velimirović.

U okviru regionalnog projekta stambenog zbrinjavanja raseljenih, u Srbiji bi u narednih pet godina trebali biti riješeni stambeni problemi za oko 16.000 najugroženijih obitelji.

Po riječima šefa političkog sektora u Delegaciji Europske unije (EU) u Srbiji Luce Biankonija, EU je najveći donator za rješavanje pitanja izbjeglica u svijetu i Srbiji i dosad je donirala više od 64 milijuna eura za projekte namijenjene izbjeglim i raseljenim osobama u Srbiji.

Prema podacima Visokog komesarijata za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR), glavni uzrok raseljavanja i dalje su ratovi, a danas u svijetu živi najviše izbjeglih ili interno raseljenih osoba za posljednjih 18 godina, čemu je posebno pridonijela kriza u Siriji, odakle je izbjeglo oko milijun i pol ljudi, a do kraja godine se očekuje se da ih bude više od tri milijuna.

Koncem 2012. godine u svijetu je ukupno 45,2 milijuna ljudi bilo raseljeno, a oko 46 posto svih izbjeglica su djeca mlađa od 18 godina.

Opća skupština UN proglasila je 20. lipnja Svjetskim danom izbjeglica 2000. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙