FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. lipnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BEOGRAD - U Srbiji će 1. srpnja i oko 45.000 izbjeglica iz Hrvatske postati građani Europske unije, ali malo tko od njih očekuje da će im to makar i malo promijeniti život, već naprotiv da će još jednom postati gubitnici, pišu u nedjelju beogradske Večernje novosti. Pozivajući se na tumačenje dužnosnika Povjereništva za izbjeglice Republike Srbije, list navodi da će svim obiteljima iz RH, koje u Srbiji i danas imaju izbjeglički status, pripadati prava kao i svim hrvatskim građanima, ali je izvjesno da će nešto, ipak, izgubiti. “Novi Zakon o prebivalištu koji je usvojila RH, podrazumijeva da izbjeglice više neće moći istodobno imati osobnu iskaznicu obje države, već se moraju opredijeliti. S druge strane, dvojno državljanstvo, a samim tim i putovnice moći će zadržati”, objašnjava Jelena Marić iz povjereništva. Ona očekuje da će se većina izbjeglica odlučiti za osobnu iskaznicu u Srbiji ”jer im je ona mnogo korisnija”, dok bi gubitak hrvatske iskaznice, po njezinu tumačenju, podrazumijevao da više “ne mogu sudjelovati na lokalnim izborima, već samo na parlamentarnim i predsjedničkim”. Marić tvrdi da je najveći dio od oko 350.000 Srba, koji su tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća u Srbiju došli iz Hrvatske, uzeo dvojno državljanstvo i većina ih je ostala u Srbiji, a tek se dio vratio u Hrvatsku ili otišao dalje, u svijet.

KAIRO - Egipatski Vrhovni ustavni sud u nedjelju je proglasio nezakonitim gornji dom parlamenta kojim dominiraju islamisti koji dobiva zakonodavnu vlast kada ne postoji skupština, kao i povjerenstvo koja je sastavilo sporni ustav usvojen u prosincu, objavili su službeni mediji. Vrhovni ustavni sud je ocijenio neustavnim zakon kojim je izabran gornji dom ili Vijeće Shura kao i kriterije izbora članova ustavotvornog povjerenstva, navodi službena agencija Mena. Predsjednik suda Maher al-Beheiry je rekao da će Vijeće Shura biti raspušteno kada se izabere novi parlament a da do izbora novog parlamenta ne može donositi zakone. Datum izbora tek treba biti određen. Predsjednik Mohamed Mursi rekao je kako bi mogli početi u listopadu. Nekoliko žalbi o nepravilnostima izbornog mehanizma uloženo je protiv gornjeg doma kojim dominiraju islamisti i koji je zakonodavan do izbora nove narodne skupštine jer je prethodna raspuštena po nalogu suda. Protiv ustavotvornog povjerenstva, kojim također dominiraju islamisti, bilo je uloženo nekoliko žalbi, jer je optuženo za sastavljanje nereprezentativnog teksta svih Egipćana.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel protivi se davanju većih ovlasti Europskoj komisiji i slaže se s Francuskom da bi vlade zemalja EU-a trebali bliskije surađivati na politici gospodarstva, doznaje se u nedjelju iz intevjua tjedniku Der Spegel. Berlin je u pravilu podržavao jaču Komisiju, ali je tijekom dužničke krize u eurozoni njezin utjecaj slabio, dok je Njemačka kao najveća europska ekonomija sve više predvodila u donošenju odluka. "Ne vidim potrebu u sljedećih nekoliko godina za davanjem većih ovlasti Komisiji u Bruxellesu", kazala je Merkel i dodala da dijeli mišljenje francuskog predsjednika Francoisa Hollandea o tješnjoj suradnji zemalja članica u oblikovanju gospodarske politike. "Imamo na umu, primjerice, tržište rada i mirovina, ali i poreznu i socijalnu politiku", dodala je kancelarka. Na susretu prošli četvrtak u Parizu, Merkel i Hollande su podržali bliskiju gospodarsku suradnju među članicama eurozone, a svojim će kolegama, pred summit EU-a u lipnju, uputiti i zajednički prijedlog o budućem rukovođenjem eurozone.

ISTANBUL - U noći na nedjelju u Ankari i Istanbulu su zabilježeni novi incidenti gdje su prosvjednici pokušali doći do ureda premijera Recepa Tayyipa Erdogana u dva grada, izvijestili su turski mediji. U Ankari je policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala masu od nekoliko tisuća ljudi koji su pjevali slogane protiv šefa vlade, objavila je agencija Anadolija. Prosvjednici su odgovorili bacanjem kamenja i paljenjem auta i kioska. U sukobima je ozlijeđeno 56 pripadnika policije, a nekoliko prosvjednika je privedeno. U sličnim incidentima su se tijekom noći sukobile snage reda i prosvjednici u Istanbulu oko ureda premijera. Podignute su barikade na ulicama i policija je rastjerala okupljene suzavcem. U nedjelju se stanje smirilo. Suočen s najvećim prosvjedima od dolaska njegove islamsko-konzervativne stranke na vlast 2002., Erdogan je popustio pritisak u subotu i naredio policiji da se povuče s Trga Taksim u Istanbulu. On je zajamčio da se neće vratiti programu urbanizacije toga trga koji je pokrenuo pobunu.

ISTANBUL - Sirijska oporba je sve podijeljenija što zabrinjava pobunjenike i aktiviste u borbi protiv snaga predsjednika Bashara al-Assada. Koalicija sirijske oporbe je u petak završila dugi susret u Turskoj kompromisom sklopljenim u posljednji tren pod intenzivnim pritiskom disidenata koje podržava Katar i onih povezanih sa Saudijskom Arabijom. Do sada su Koalicijom dominirala Muslimanska braća koje podržava Katar, ali Saudijska Arabija pokušava ograničiti taj utjecaj. Šef Koalicije George Sabra je objavio pristup 51 novog člana, čime ih je sada 114, među kojima desetak pobornika Michela Kiloa, povijesnog marksističkog pripadnika oporbe koje podržava Rijad. "Postigli smo kompromis. S jedne stranke se lista Kilo pridružila skupini, a s druge Koalicija je narasla i uključuje 14 aktivista", rekao je jedan član Koalicije i naglasio da su željeli postati reprezentativniji. Petnaest drugih mjesta je dodijeljeno civilnim članovima zapovjedništva Slobodne sirijske vojske (ASL) koja okuplja brojne pobunjeničke brigade, uglavnom pod utjecajem Saudijske Arabije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙