FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seul odbija ponudu Pyongyanga za dijalog o nuklearnom programu

SEUL, 27. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Južna Koreja je u ponedjeljak odbila ponudu Sjeverne Koreje za dijalog o nuklearnom razoružanju upućenu prošlog tjedna u Pekingu jer drži da se radi o neiskrenom prijedlogu.

"Djelovanje je važnije od riječi", rekao je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva ujedinjenja Kim Hyung-seok u vezi s pismom koje je izaslanik sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una u petak uputio kineskom predsjedniku Xi Jinpingu.

Kako navode kineski mediji, Kim u tom pismu izražava spremnost za nastavak šesterostranih pregovora (dvije Koreje, Sjedinjene Države, Rusija, Japan i Kina) o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

No Južna Koreja u tome vidi pokušaj da se umiri Peking koji je nervozan što ga Pyongyang više ne sluša, a ne znak iskrene umjerenosti.

Sjeverna Koreja, podsjeća Seul, smatra da se o razvoju njegovih snaga za nuklearno odvraćanje ne može pregovarati ili, u najmanju ruku, da bi mogla razmisliti o pregovorima, ali bez preduvjeta.

Sjevernokorejski mediji koji su pratili posjet Choe Ryong-haea, direktora politbiroa Korejske narodne vojske Kini, nisu izvijestili ni o kakvom prijedlogu Pyongyanga o dijalogu.

Kineska nacionalna televizija CCTV izvijestila je pak da je Choe svojim kineskim sugovornicima rekao kako Sjeverna Koreja želi "stvarati mirno međunarodno okružje" kako bi "svoju energiju mogla usredotočiti na unaprjeđenje svog gospodarstva i životnog standarda" stanovništva.

Kina je glavni saveznik Sjeverne Koreje, ali su se njihove bilateralne veze nedavno zategnule, pošto je Peking u UN-u glasovao za strože sankcije Pynogyangu nakon njegova lansiranja satelita - prikrivenih balističkih raketa, po ocjeni Zapada - i još jednog ispitivanja atomske bombe u veljači.

Kako navode neki promatrači, Choe bi mogao biti zadužen za pripremu summita Kim Jong-una i njegova kineskog kolege Xi Jinpinga koji se 7. i 8. lipnja u Kaliforniji treba sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙