FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU od SAD-a traži hitne odgovore o Prismu

BRUXELLES, 19. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Europska unija u srijedu je od Sjedinjenih Država zatražila što hitnije odgovore na pitanja o američkom programu nadzora te prvi sastanak grupe stručnjaka već u srpnju.

U petak, nakon razgovora u Dublinu s američkim ministrom pravosuđa Ericom Holderom, europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding i europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem izjavile su kako je Washington pristao informirati Europljane o Prismu, kao i na sastanak grupe stručnjaka tijekom kojega će se "razmijeniti informacije i razmotriti jamstva".

"Tijekom sastanka u Dublinu niste bili u mogućnosti odgovoriti na sva naša postavljena pitanja. Stoga ćemo vam biti zahvalni ako nam svoje odgovore prenesete što prije", poručile su Ericu Holderu u srijedu europske povjerenice.

Ista je poruka poslana i američkoj tajnici za unutarnju sigurnost Janet Napolitano, koja nije boravila u Dublinu.

Reding i Malmstroem predlažu da se prvi sastanak grupe stručnjaka održi već u srpnju. "Željele bismo da na temelju rada te skupine Europska komisija o svemu izvijesti Europski parlament i Vijeće EU-a u listopadu", kazale su povjerenice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙