FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velika Britanija želi vojno krilo Hezbolaha na terorističkoj listi

BRUXELLES/WASHINGTON, 21. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Velika Britanija je u utorak od Europske unije zatražila da vojno krilo islamističke skupine Hezbolah stavi na popis terorističkih organizacija, a SAD smatra cijeli Hezbolah terorističkom organizacijom, ne praveći nikakvu razliku između njegovog vojnog i političkog krila, javljaju agencije.

Britanski zahtjev upućen je nakon što je Bugarska u veljači optužila taj libanonski pokret za bombaški napad na autobus s turistima u crnomorskom Burgasu u srpnju prošle godine. Tom je prilikom poginulo pet Izraelaca i njihov bugarski vozač.

"Čvrsto vjerujemo da bi prikladan odgovor EU-a bio stavljanje vojnog krila Hezbolaha na popis terorističkih organizacija", priopćio je Foreign Office.

SAD je, međutim, priopćio da "ne razlikuje političko, vojno i terorističko krilo Hezbolaha".

"Brojni ogranci Hezbolaha dijele isto vodstvo, pripadnike i zajedničko financiranje te podržavaju sve nasilničke akcije te skupine", objasnio je pomoćnik glasnogovornika State Departmenta Patrick Ventrell. Dodao da borba protiv aktivnosti Hezbolaha ostaje jedan od najviših prioriteta američke vanjske politike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙