FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD će nakon 2014. voditi manje misije na jugu i istoku Afganistana

BRUXELLES, 5. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - NATO je u srijedu objavio plan za manju misiju savjetovanja i uvježbavanja afganistanskih snaga sigurnosti, koju će zadržati u Afganistanu kada krajem 2014. završi s borbenim operacijama, uključujući i to koja će zemlja voditi misiju u pojedinoj regiji.

No, savez nije naveo koliko će vojnika ostati, a nekoliko zemalja čeka da se o tome najprije izjasni SAD prije nego što one izađu sa svojm obećanjima.

Ministri obrane NATO-a poduprli su na sastanku u Bruxellesu načelan plan ili "koncept operacija" za manju misiju koja će se sastojati od savjetovanja i uvježbavanja afganistanskih dužnosnika zaduženih za sigurnost te zapovjednika u vojsci i policiji, nakon što se većina stranih vojnika povuče iz zemlje do kraja 2014.

Vojni stručnjaci razradit će idućih mjeseci pojedinosti nove misije "Odlučna potpora", rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen na kraju dvodnevnog sastanka ministara obrane članica saveza.

Američki ministar obrane Chuck Hagel rekao je da će SAD pojedinačno najviše pridonijeti misiji i biti vodeća zemlja na istoku i jugu Afganistana, najopasnijim dijelovima zemlje u posljednjih nekoliko godina.

Njemačka će voditi misiji na sjeveru, a Italija na zapadu, dodao je Hagel. Turska je sklona tome da u novoj misiji bude zadužena za Kabul.

Zapovjednik međunarodnih snaga u Afganistanu, američki general Joseph Dunford rekao je da se nije razgovaralo o konkretnom broju vojnika.

"Idućih nekoliko mjeseci, vjerujemo početkom jeseni, vratit ćemo se s detaljnim operativnim planom koji će govoriti o specifičnim potrebama za izvršenje plana", izjavio je Dunford novinarima.

On je u utorak izjavio da će NATO vjerojatno čekati kraj borbene sezone u Afgasitanu, koja tradicionalno počinje u proljeće kada se otopi snijeg s planina, prije nego odluči o veličini misije nakon 2014.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙