FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 19. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Na prigodnoj svečanosti u Ministarstvu poduzetništva i obrta danas je 49 poduzetnika primilo ugovore za projekte vrijedne 7,4 milijuna eura koji su bespovratno financirani iz IPA programa Europske unije. Novac im je dodijeljen u okviru projekta "Potpora jačanju konkurentnosti hrvatskog malog i srednjeg poduzetništva". Na natječaj se javilo oko tisuću poduzetnika, odabrano ih je 53, a danas je njih 49 potpisalo ugovore. Pronalaženje dobrih ideja i projekata trajna nam je zadaća kako bi se naše tvrtke razvijale i zapošljavali ljudi, rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Napomenuo je kako Hrvatska u idućim godinama iz europskih fondova može računati s bespovratnih 200 milijuna eura godišnje, što će omogućiti otvaranje radnih mjesta. S današnjih 49 ugovora očekuje se otvaranje oko 200 radnih mjesta, naglasio je. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić naveo je da je proces korištenja pretpristupnih fondova polučio izvanredne rezultate i da je od zatečenih 37 posto iskoristivosti do 2011. taj postotak danas 74 posto. To je dvostruko više, a sve to pridonosi oživljavanju gospodarstva što nam je nasušna potreba. Ocjenu pristiglih projekata i odabir obavila je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU). Svi dobitnici bespovratnih sredstava odabrani su zbog ulaganja u tehnologije i proizvodne metode koje promiču zeleno gospodarstvo.

ZAGREB - Tvrtka GEN-I danas je izvijestila da je ponudila najpovoljnije uvjete na javnom natječaju za opskrbu električnom energijom koji je raspisao Državni ured za središnju javnu nabavu pa bi tako ta tvrtka u iduće dvije godine strujom opskrbljivala 35 ministarstava i ureda državne uprave u Hrvatskoj, a ponuda te tvrtke iznosila je 93 milijuna kuna bez PDV-a. "Na natječaj su, uz ponudu tvrtke GEN-I Zagreb d.o.o., pristigle još dvije ponude. Sve su tri ponude ocijenjene valjanima, no sukladno kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude ponuda koju je dao GEN-I Zagreb ocijenjena je kao ekonomski najpovoljnija. Iznosila je 93 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno čak 16 milijuna kuna manje od procijenjene vrijednosti nabave koja je iznosila 109 milijuna kuna, te 9 milijuna kuna manje od cijene koju je ponudila HEP-Opskrba", navodi se u priopćenju tvrtke GEN-I. Državni ured za središnju javnu nabavu je također danas na svojim internet stranicama objavio da je u postupku javne nabave za opskrbu električnom energijom kao ekonomski najpovoljnija odabrana ponuda tvrtke GEN-I. Natječajem su predviđene okvirne količine nabave u roku dvije godine od 246,3 milijuna kilovatsati, a na popisu obračunskih mjernih mjesta je njih gotovo 1.600 među kojima su mjerna mjesta na lokacijama primjerice Vlade, Sabora, Ureda predsjednika, niza ministarstava, primjerice financija, unutarnjih poslova, obrane, pravosuđa, znanosti, uprave, zdravlja, niza državnih uprava, pravosudnih tijela, itd.

ZAGREB - Koncern Agrokor je u cijelosti upoznat s propisima koji su vezani uz koncentraciju Agrokora i Mercatora te Tiska i iNovina te će ih tijekom postupka u cijelosti i dosljedno primjenjivati, komentar je iz Agrokora na upit o stavovima Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja koje su iznijeli na današnjoj konferenciji za novinare u vezi tih koncentracija. "Sve što je rečeno temelji se na pozitivnim propisima s kojima smo u cijelosti upoznati i koje ćemo tijekom postupka u cijelosti i dosljedno primjenjivati", kratko su komentirali iz Agrokora. U Agenciji su danas rekli da bi, kada bi se u sadašnjem obliku na hrvatskom tržištu spojile maloprodaje Agrokora i Mercatora, tržišni udio tako spojenog društva bio zabranjen, no prijava koncentracije još nije podnesena pa ostaje za vidjeti koje će mjere za prevladavanje negativnih učinaka na tržišno natjecanje ona sadržavati. Problematičnim u Agenciji također smatraju i planirano spajanje Tiska i iNovina. Tržišni udio tvrtke koja bi nastala spajanjem maloprodajne mreže Mercatora i Agrokora, odnosno Konzuma, u Hrvatskoj bi bio između 30 i 40 posto, dakle bio bi zabranjen, stoga ne postoji drugo rješenje nego da se dio prodajnih prostora ili proda ili zatvori, kazao je na konferenciji za novinare zamjenik predsjednice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac.

ZAGREB - Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Tomislav Šerić najavio je danas kako će se omogućiti da se opskrbljivača električne energije može promijeniti sa svakim prvim u mjesecu. Imamo novi Zakon o tržištu električne energije, a stare provedbene akte, kao što su oni o promjeni opskrbljivača, o općim uvjetima i slično. U trenutku naglog dolaska velikog broja novih opskrbljivača ne želimo biti prepreka u razdoblju dok se ne donesu provedbeni akti, kazao je Šerić na drugoj regionalnoj konferenciji o energetskoj budućnosti, koja je u organizaciji tjednika Lider održana pod nazivom "Vladina energetska politika - provedba". Prema važećim podzakonskim aktima opskrbljivač se može promijeniti samo kod svakog očitanja brojila, što za kućanstva znači dva puta godišnje, odnosno svakih šest mjesec, dok je u novi Zakon ugrađena odredba iz trećeg energetskog paketa o mogućnosti promjene opskrbljivača struje svaka tri tjedna. To pravilnicima još nismo riješili, ali ubrzano radimo na tome, kazao je Šerić i najavio da će se omogućiti da se opskrbljivača električne energije može promijeniti sa svakim prvim u mjesecu. Prodaja kućanstvima energije uz nižu cijenu je u njihovu interesu, ali pitanje je gdje je ta energija proizvedena - ako je u Hrvatskoj super, ali ako je uvozimo imat ćemo pad BDP-a, upozorio je u raspravi predsjednika Uprave Končara Darinko Bago.

ZAGREB - Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, od 1. srpnja ove godine, javne zgrade i one koje se stavljaju u pravni promet moraju imati energetski certifikat, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. To znači da prema trenutno važećim propisima u RH od 1. srpnja energetski certifikat mora imati svaka zgrada koja se gradi, prodaje, iznajmljuje, daje u leasing ili zakup, odnosno njezina samostalna uporabna cjelina koja se gradi ili prodaje, pojasnila je. S obzirom da Direktiva EU daje mogućnost produženja tih rokova Ministarstvo će propisati da od 1. srpnja ove godine energetski certifikat moraju imati zgrade odnosno njihove samostalne uporabne cijeline (stanovi, uredi) koji se prodaju. Zgrade, stanovi, uredi i drugo, koji se daju u leasing, zakup odnosno najam morat će biti energetski certificirani od 1. siječnja 2016. Energetski cerifikat bazira se na Europskoj povelji i EU Direktivi. Stambene i nestambene zgrade svrstavaju se u osam energetskih razreda prema energetskoj ljestivici od A+ do G (s tim da oznaka A+ označava energetski najpovoljniji, a G energetski najnepovoljniji razred), što provode osobe koje imaju ovlaštenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a takvih je trenuto 235 fizičkih i 293 pravnih osoba. Dosad je izdano više od 7000 energetskih cerifikata od čega se 4208 ili 59,5 posto odnosi na stambene, a 2862 ili 40,5 posto na nestambene zgrade .

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja prihvatila je plan restrukturiranja nogometnog kluba Hajduk, koji sadrži i jamstvo Grada Splita za zaduživanje kod komercijalnih banaka, dok je postupak odobravanja potpora koje je Grad Zagreb dodijelio nogometnom klubu Dinamo obustavljen, jer je ustanovljeno da su ta sredstva dodijeljena u skladu s odredbama Zakona o sportu, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec. Plan restrukturiranja Hajduka sadrži i jamstvo Grada Splita u iznosu od 30 milijuna kuna za dva kredita po 15 milijuna kuna u PBZ-u i Hypo banci, a Grad Split je u svibnju zatražio da Agencija odobri to jamstvu u smislu poštivanja zakonskih odredbi o državnim potporama. Prihvaćeni plan provodit će se od kraja ove godine, a cilj mu je uspostaviti održivost poslovanja Hajduka kroz promjenu načina poslovanja, a Spevec je istaknula kako bi u Agenciji više voljeli da je planom predviđen i doprinos tom cilju od strane dioničara Hajduka, a ne samo od strane samog kluba. Nakon 1. srpnja, istaknula je Spevec, stvari će se na ovom području bitno mijenjati, jer su odredbe EU o potporama iznad nacionalnog zakonodavstva.

ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze i danas su zabilježili pad vrijednosti, i to Crobex za 0,04 posto, na 1.784,01 bod, a Crobex10 za 0,83 posto, na 1.000 bodova. Današnji promet na Zagrebačkoj burzi iznosio je nešto više od 9,2 milijuna kuna, a trećina tog iznosa, odnosno gotovo 3,1 milijun kuna, ostvarena je dionicama HT-a. Cijena HT-ove dionice pritom je pala za 3,08 posto, na 173,50 kuna, što je njezina najniža razinu od početka trgovanja tom dionicom na Zagrebačkoj burzi. Cijena dionici Kraša danas je pak porasla za čak 11,40 posto, na 419,99 kuna, uz promet od 672,3 tisuće kuna. Dionicama Tiska danas je ostvareno 553,7 tisuća kuna prometa, a njihova je cijena pala za 0,05 posto, na 213,55 kuna, dok je dionica Petrokemije, uz 412,8 tisuća kuna prometa, pojeftinila za 2,20 posto, na 200,01 kunu. Slijede četiri dionice s prometom višim od 300 tisuća kuna, među kojima je i dionica Magme, koja danas bilježi najveći postotni porast cijene, za 132,86 posto, na 1,63 kune. Preostale tri dionice s približnim prometom dan su pak završile s padom cijene, i to dionica Jamnice za 0,92 posto, povlaštena dionica Adris grupe za 0,75 posto, dok je dionica Diokija pojeftinila za 6,15 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙