FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Autonomna ženska kuća: kazniti "zaštitnike" u policijskim redovima

ZAGREB, 17. lipnja 2013. (Hina) - Autonomna ženska kuća Zagreb reagirala je na postupak Ravnateljstva policije u slučaju policajca Maria Slabinjca, odgovornog za ubojstvo bivše supruge Blaženke i njezina partnera, te upozorila kako je za njegovo zadržavanje na radnome mjestu, iako je poznat po višegodišnjemu obiteljskom nasilju, zaslužan visokopozicionirani zaštitnik kojega treba pronaći i najstrože kazniti.

"Nedopustivo je da u MUP-u RH postoje dvostruki standardi koji sankcioniraju pogreške policijskih djelatnika", ističe danas u priopćenju Autonomna ženska kuća Zagreb. Postavlja i pitanje "kako je moguće da Slabinjac, zbog prijetnja ubojstvom i dugogodišnjega obiteljskog nasilja, za vrijeme službe ispali nekoliko hitaca iz službenog pištolja te da za to ne bude sankcioniran, za razliku od kolege policajca u Sisku koji je suspendiran jer je pljusnuo sina koji mu je ukrao 500 eura".

Slabinjac je u utorak 11. lipnja iz vatrenog oružja u Graboštanima ubio bivšu suprugu Blaženku i njezina partnera Ivicu Hajdukovića. Radio je u MUP-u u upravi za posebne poslove sigurnosti na čuvanju objekata i imao je problema u obitelji, zbog čega je već stegovno odgovarao i bio suspendiran.

"Neodgovoran je i neozbiljan način na koji ravnatelj policije Vlado Dominić objašnjava hrvatskoj javnosti razloge zbog kojih je ubojica i dalje bio zaposlen u policiji", smatraju u Autonomnoj ženskoj kući. Napominju kako Dominićevo objašnjenje da u Ravnateljstvu policije nisu bili u posjedu pravomoćne sudske presude za nasilje u obitelji nije prihvatljivo jer je riječ o "kvalifikatornom djelu nasilja u obitelji" koje kontinuirano dugo traje uz prijetnje ubojstvom.

Aktivistice Autonomne ženske kuće zahtijevaju od ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da se visokopozicionirani zaštitnik ili zaštitnici dvostrukog ubojice pronađu te najstrože kazne izvanrednim otkazom, a ne suspenzijom ni sličnom blagom disciplinskom mjerom.

Unutarnja kontrola MUP-a ne smije u vlastitim redovima tražiti "žrtveno janje", nego doista mora pronaći pravog zaštitnika ili zaštitnike dvostrukog ubojice bez obzira na to koliko su visoko pozicionirani u policiji, dodaju.

Aktivistice ističu kako su solidarne s najvećim brojem policijskih djelatnika koji savjesno i korektno obavljaju svoj posao, a kada počine i najmanju pogrešku, bivaju oštro kažnjeni jer nemaju "visokopozicionirane zaštitnike". Također napominju kako je preduvjet da se takve tragedije što rjeđe događaju kažnjavanje suodgovornih "zaštitnika".

"Samo na takav način MUP RH poslat će jasnu političku poruku da nije spreman štititi nasilnike u svojim redovima. Pozitivnom selekcijom kadra policija će pomoći žrtvama, pridonijeti smanjenju nasilja te vrlo vjerojatno u velikom broju prevenirati ubojstva partnera", poručuju iz Autonomne ženske kuće Zagreb.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙