FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 12. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

OSIJEK - Voditelj Glavnog centra obrane od poplava Republike Hrvatske, Zoran Đuroković, izjavio je večeras da je učinjeno sve što je bilo moguće kako bi se spremno dočekao veliki vodeni val na Dunavu, koji će sutra ući u Hrvatsku. Veliki voodeni val ući će u Hrvatsku nešto prije nego što se očekivalo, ali bi mogao biti manjeg intenziteta od očekivanog, rekao je Đuroković za Hinu. Dodao je kako će u svakom slučaju vodeni val sutra stići do mađarskog grada Mohača, a to je samo 25 kilometara od Batine, dok se u Hrvatskoj može očekivati sutra od podneva do poslijepodnevnih sati. Vodostaj Dunava kod Batine večeras je dostigao plus 760 centimetara, a Drave kod Osijeka plus 490. Može se očekivati da će problema biti u Donjem gradu u Osijeku, u Podravlju, ali ne očekujemo nekih većih izlijevanja niti katastrofu, naglasio je Đuroković. Danas nakon proglašenja izvanrednog stanja za područja ugrožena od poplave u Osječko-baranjskoj županiji, župan Vladimir Šišljagić i ostale odgovorne osobe za krizna stanja obišli su sve nasipe u Baranji, koji su maksimalno učvršćeni. Također na terenu su danonoćno sve ekipe koje sudjeluju u obrani od poplava, kao i više stotina hrvatskih vojnika.

ZAGREB - Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a, uskoro će izaći na uvjetnu slobodu, doznaje se od njegove braniteljice Višnje Drenški Lasan koja nije željela otkriti kada će njezin branjenik izaći iz kaznionice u Glini. "Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa usvojilo je početkom ovoga tjedna molbu mog branjenika koji će uskoro na uvjetnu slobodu", potvrdila je Hini Zagorčeva odvjetnica. Istaknula je kako odluka o Zagorčevom uvjetnom puštanju "ničim ne odudara" od drugih odluka Povjerenstva od kojega zatvorenici mogu tražiti uvjetni otpust nakon izdržane dvije trećine kazne. Zagorec je u zatvoru od početka listopada 2008., kad ga je Austrija izručila zbog suđenja za zloporabu položaja i ovlasti, to jest krađe dragulja iz sefa MORH-a 2000., kad je odlazio s dužnosti pomoćnika ministra. U ožujku 2009. zagrebački Županijski sud nepravomoćno ga je osudio na sedam godina zatvora i oduzimanje imovine u vrijednosti od pet milijuna američkih dolara, to jest 39,4 milijuna kuna, koliko su vrijedili ukradeni dragulji. Vrhovni je sud tu odluku potvrdio u studenome 2009., nakon čega je nekad najodlikovaniji hrvatski general ostao bez čina i odličja. Do travnja prošle godine Zagorec je bio na ženskom odjelu zatvora u Remetincu, a potom je prebačen u kaznionicu zatvorenog tipa u Glini.

ZAGREB - Saborska oporba prozvala je danas vladajuće da joj novim Poslovnikom žele ograničiti pravo govora u Saboru, a zaštiti izvršnu vlast, prije svih premijera i ministre. Novi Poslovnik predložio je Odbor za Ustav i Poslovnik, a planirano je da na snagu stupi 1. srpnja, dakle za 15-ak dana. Novi bi poslovnik, kaže Dragutin Lesar (HL) trebalo preimenovati u "poslovnik o zaštiti lika i djela premijera i ministara, te kastriranju oporbenih klubova i zastupnika". Slično razmišlja i Ivan Šuker (HDZ) koji većinu proziva da oporbi želi ograničiti pravo govora u Saboru, a Vladi dati veća prava od zastupničkih. Suprotno je gledište Kluba SDP-a, u čije ime Nenad Stazić kaže da predloženi Poslovnik donosi dobru ravnotežu između demokratskog prava oporbe da djeluje u Saboru te onemogućavanja manjine da terorizira većinu i cijelu javnost. Lesar je kritičan i prema nakani da se kod naknadnog imenovanja ministra raspravlja samo u nadležnom odboru, ne i u Saboru, koji bi samo glasovao. Spomenuto rješenje kritizira i Davorin Mlakar (HDZ), prigovarajući da se time izbjegava osnovna funkcija Sabora – da na plenarnoj sjednici odlučuje o članovima Vlade, njihovim planovima, profesionalnim značajkama. Mlakar primjećuje da je izvješće o stanju države, koje bi jednom godišnje s izvješćem o radu Vlade podnosio premijer, odlika predsjedničkih i polupredsjedničkih, ne i parlamentranih sustava, kakav je hrvatski. "Premijer ne želi dolaziti u Sabor i slušati kritiku Vlade. Želi jednom u godini dana, kao Obama, stati ispred zastave i grba i održati nešto što se u Americi zove 'state of nation'. Dakle, reći nešto o stanju nacije na što mi nećemo moći replicirati. To je jednostavno sveto pismo koje je rekao kancelar i ništa drugo. To piše u ovom Poslovniku", replicirao mu je laburist Nikola Vuljanić.

ZAGREB - U saborsku bi proceduru, u prvo čitanje, uskoro trebao biti upućen prijedlog novoga Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, kojim se proširuje krug korisnika te pomoći, te pojednostavljuje procedura i smanjuje imovinski cenzus za ostvarivanje tog prava. Prijedlog novoga zakona danas je, na okruglom stolu u Ministarstvu pravosuđa, predstavio resorni ministar Orsat Miljenić, uvjeren da će nova zakonska rješenja poboljšati postojeći neučinkovit i iznimno složen sustav dobivanja besplatne pravne pomoći. Da je postojeći sustav loš slaže se i Jagoda Novak iz Ureda pučkog pravobranitelja koja smatra da sustav sam sebe urušava. Predložila je da se pravo na besplatnu pravnu pomoć omogući i osobama čije su plaće pod ovrhom. Pravna bi se pomoć po novom zakonu mogla dobiti za svaki pravni problem, a mogli bi je koristiti i djeca bez hrvatskog državljanstva zatečena u Hrvatskoj bez pratnje odrasle osobe. Imovinski kriterij, čiji je temelj mjesečni prihod od oko 2.700 kuna po članu kućanstva, po predloženim bi odredbama trebao bi biti blaži te bi ga činila proračunska osnovica po članu kućanstva u iznosu od 3.326 kuna, kao i druga imovina u vrijednosti od 60 proračunskih osnovica. Statistike pokazuju da broj zahtjeva za pravnu pomoć raste iz godine u godinu. Tako je 2009., otkad je zakon na snazi, ukupno podneseno 4.545 zahtjeva za besplatnom pravnom pomoći, a odobreno ih je 3.182. Lani je podneseno 7.068 zahtjeva, od čega ih je odobreno 5.877.

ZAGREB - Saborski Odbor za ratne veterane predložio je danas vukovarskom Gradskom vijeću da razmotri inicijativu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara o proglašenju područja Vukovara mjestom posebnog pijeteta, te o njoj zauzme stav i izvijesti Odbor. Predstavnici Stožera, koji traži odgodu uvođenja u Vukovar ravnopravne službene uporabe ćirilice te zabranu intoniranja srbijanske himne u tom gradu, zatražili su od saborskih zastupnika potporu svojoj inicijativi. "Stožer će se, neovisno o rezultatima lokalnih izbora, i dalje boriti za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta, jer je to jedini put prema zaštiti vrijednosti Domovinskog rata", poručio je na sjednici Odbora predstavnik Stožera Vlado Iljkić. SDP-ovac Zdravko Ronko zamjerio je Stožeru jer je tu inicijativu pokrenuo uoči lokalnih izbora, "a tada još nismo pretpostavljali da je ovaj stožer tajni ortak one političke stranke koja je uvela dvojezičnost u statut Grada Vukovara". Istaknuo je međutim kako nikad nije dovoljno pijeteta prema tom gradu i njegovim žrtvama. Predstavnicima Stožera Ronko je poručio i kako je adresa kojoj bi se prvoj trebali obratiti sa svojom inicijativom "upravo ta politička opcija koja bi trebala skupiti potpise i krenuti prema Saboru". "HDZ ili Gradsko vijeće Vukovara bi, po proceduri, mogli pokrenuti to pitanje u u Saboru", ustvrdio je Ronko.

ZAGREB - Bivša premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je danas kako razumije odluku Milana Kujundžića da istupi iz HDZ-a, uvjerena da bi, i da nije tako odlučio, Kujundžić bio isključen iz stranke. "Razumijem Milana Kujundžića jer je očito protiv njega počeo postupak za izbacivanje, kao što je bilo u mnogim drugim slučajevima", rekla je Kosor novinarima u Saboru. Ustvrdila je da su u HDZ-u na djelu "procesi eliminacije ljudi koji se usude postavljati pitanja, suprotni demokraciji i statutu stranke". Predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku spočitnula je što se nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva nije pojavio pred novinarima, kako bi obrazložio odluku da se, unatoč njegovu obećanju, neće održati unutarstranački izbori po načelu 'jedan član - jedan glas'. "Tu odluku predsjednik stranke nije protumačio, nego je poslao glasnogovornika. Morao je nešto reći o odluci Predsjedništva", kazala je Kosor. Član Predsjedništva HDZ-a Davor Ivo Stier kazao je, pak, da Predsjedništvo nije raspravljalo o Kujundžiću. Naglasio je da su demokratski program HDZ-a potvrdili i građani na lokalnim i izborima za Europski parlament. Uvjeren je da je stranka na tim izborima osnažena te da Kujundžićev odlazak neće izazvati daljnja osipanja članstva. "U Argentini ima poslovica koja kaže - 'tko ode bez da ga se izbaci, vrati se bez da ga se pozove'", rekao je Stier.

ZAGREB - Otkad su 2008. na sudovima osnovani uredi za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela oni više ne moraju po sudskim hodnicima s počiniteljima čekati svjedočenje, ali njihove potrebe nadilaze mogućnosti sustava pa se u projekt se uključilo dvjestotinjak volontera, od kojih je njih osmero danas u Zagrebu primilo priznanja. Najboljim volonterima iz Osijeka, Rijeke, Siska, Splita, Vukovara, Zadra i Zagreba priznanja su u Hotelu Double Tree Hilton uručili ministar pravosuđa Orsat Miljenić, stalna predstavnica Programa UN-a za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj Louisa Vinton i direktorica udruge za podršku žrtvama i svjedocima Barbara Veličković. "Suvremena civilizacija do sada se nije bavila žrtvom, žrtva je bila 'samo' svjedok i to se polako mijenja", rekao je Miljenić, dodavši da bez ljudske pomoći i solidarnosti koju volonteri pružaju nema pravde. Uredi za podršku žrtvama i svjedocima osnovani su prije pet godina na sedam županijskih sudova i od tada su pomogli više od 14.000 ljudi, rekla je Vinton, stalna predstavnica UNDP-a, koji u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Vrhovnim sudom provodi projekt podrške žrtvama. "Vrlo smo ponosni na ove rezultate, a i Vijeće Europe je prepoznalo hrvatski sustav kao model za ostatak regije", kazala je Vinton. Žrtve zločina od srpnja će savjete i informacije moći tražiti i putem besplatne telefonske linije, odnosno jedinstvenog broja 116-006 za područje cijele Europske unije.

BJELOVAR - Novi bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajas izvijestio je o stanju županijskog proračuna koji ga je dočekao, naglasivši kako je prošla županijska vlast potrošila za trećinu više novca nego što zakon dopušta, te da će zatražiti neovisnu reviziju za utvrđivanje stanja na dan preuzimanja dužnosti. Dočekala nas je lista neplaćenih naloga od 9,1 milijun kuna, a na računu smo imali 227 tisuću kuna. Uz to još imamo i kratkoročni kredit od 1,2 milijuna kuna, čije je dospijeće 1. rujna, kao i pokriti troškove izbora 2 milijuna kuna. Još uvijek imamo i 7,7 milijuna švicarskih franaka kredita utrošenog za gradnju školskih dvorana, rekao je Bajs na današnjoj konferenciji za novinare, izvješćujući o financijskom stanju županijskog proračuna te o stanju u tvrtkama kojima je županija većinski vlasnik ili osnivač. Naglasio je kako je Bjelovarsko-bilogorska županija u prvih pet mjeseci ove godine uprihodila tek 44 milijuna kuna i potrošila za trećinu više nego što joj to zakon dopušta. Novi bjelovarsko-bilogorski župan, koji je dužnost preuzeo prije tjedan dana, također je rekao kako je bivša županijska vlast nenamjenski potrošila 1,4 milijuna kuna decentraliziranih sredstava namijenjenih za zdravstvo i školstvo. Prethodnu vlast u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji obnašao je HSS-a, koji je imao župana i većinu u županijskoj skupštini.

ZAGREB - Autonomna ženska kuća zahtjeva hitnu i detaljnu istragu suodgovornih vezano za dvostruko ubojstvo u Graboštanima, a takvima smatra izravno nadređene u Ravnateljstvu policije gdje je ubojica bio zaposlen, a za one koji su 'nečinjenjem' pridonijeli tragediji traži "najstrožu sankciju". Tragedija se dogodila sinoć oko 21 sat kraj mosta preko rijeke Sunje na cesti između Velikog Krčeva i Graboštana u općini Majur, kada je Mario Slabinjac, službenik Ravnateljstva policije MUP-a, svojim vozilom presreo i zaustavio automobil kojim se iz Krčeva vraćao 45-godišnji Ivica Hajduković sa svojom prijateljicom Blaženkom Slabinjac, njene dvije kćeri od osam i devet godina, te svojim 17-godišnjim sinom. Slabinjac je potom iz prtljažnika izvadio automatsku pušku i počeo pucati po automobilu te na mjestu ubio bivšu suprugu Blaženku Slabinjac, i Hajdukovića, dok troje djece nije ozlijeđeno. Zbog dugogodišnjeg nasilja Blaženka Slabinjac svojedobno je napustila partnera kako bi počela s djecom novi život bez nasilja. Opetovano je policiji prijavljivala nasilje i prijetnje ubojstvom, te je iz istog razloga prošle godine intervenirala i specijalna policija, navodi u izjavi za javnost Autonomna ženska kuća. Ocijenivši da "institucije države bagateliziraju nasilje nad ženama i djecom i ne smatraju ga ozbiljnim društvenim problemom", ta organizacija zahtijeva "najstrožu sankciju za nadređene koji su svojim nečinjenjem pridonijeli dvostrukom ubojstvu" kao i činjenici da je troje malodobne djece ostalo bez majke i oca.

ZADAR - Predsjednik sudskoga vijeća Boris Babić najavio je danas na zadarskome Županijskom sudu kako se bliži kraj maratonskom suđenju bivšemu vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici zbog pogibije 12 vatrogasaca na otoku Kornatu, a presuda se očekuje na jesen. Optuženi Dražen Slavica obranu bi trebao iznijeti u srpnju. Danas su na sudu svjedočili članovi dvaju medicinskih timova zadarske hitne pomoći, koji su u zadarsku Opću bolnicu prevozili ranjene vatrogasce iz Zračne baze u Zemuniku te iz Marine Dalmacije u Sukošanu. Oni su rekli da su vatrogasci, unatoč teškim opeklinama po cijelom tijelu, bili pri svijesti te da su s nekima od njih i razgovarali. Dodali su kako se vatrogasci nisu žalili na bolove te da su svi tražili da im daju vode. Nitko od stradalih vatrogasaca medicinskom osoblju nije ispričao što se na otoku Kornatu točno dogodilo, osim da je preko njih prešla vatra. Liječnica iz jednog tima Biserka Ivanov posvjedočila je da je stradalog vatrogasca Marinka Kneževića pitala što se dogodilo na Kornatima. "On je rekao: 'Izašli smo iz helikoptera i sve se zapalilo.' Onda sam ga ja pitala što se zapalilo, je li helikopter, a on je rekao da nije i o tome nismo više pričali", kazala je.

ZAGREB - Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod prosvjedovao je danas zato što je ravnatelj Osnovne škole Petra Kružića u Klisu Neven Tešija "zaradio" prekršajnu prijavu jer je branio učiteljicu koju je fizički napao pobješnjeli roditelj. Umjesto da bude predložen za nagradu Ponos Hrvatske ili nagradu Ivan Filipović, ravnatelj Tešija "nagrađen" je prekršajnom prijavom. Nakon što je roditelj u učionici fizički nasrnuo na kolegicu Maju Vrgoč, te nakon što je Tešija i sam nastradao u želji da zaštiti svoju nastavnicu biologije, anonimni sudac ravnatelju je dosudio zasad novčanu, a naskoro možda i zatvorsku kaznu, zgraža se u priopćenju Preporod. "Nevjerojatno je da itko bude kažnjen zbog činjenice da je postupao sukladno zakonskim odredbama. Još je nevjerojatnije da živimo u zemlji u kojoj je moguće da netko bude kažnjen samo zato što je postupio onako kako bi u sličnoj situaciji trebao postupiti svaki častan i odvažan pojedinac. Je li se ravnatelj trebao zaključati u svojoj kancelariji i čekati da roditelj sam napusti školu, a napadnutu učiteljicu odvezu kola hitne pomoći", pita Preporod. Umjesto što priopćenjem najoštrije osuđuje napad, ministar Željko Jovanović trebao bi hitno otići u klišku osnovnu školu i odatle javno pohvaliti požrtvovno ponašanje odvažnog ravnatelja. Kad zakaže sustav, jedino jamstvo zaštite slabijih, bilo učenika ili nastavnika, ostaju hrabri pojedinci poput ravnatelja Nevena Tešije, poručuje Preporod.

ZAGREB - Na Sveučilištu u Zagrebu osigurano je ukupno 8944 mjesta za upis studenata na prvu godinu diplomskih studija u akademskoj godini 2013./2014., pri čemu je 7551 mjesto osigurano za redovite studente, 1020 za izvanredne te 235 mjesta za strane državljane. Budući da će Republika Hrvatska 1. srpnja ove godine postati članica Europske unije (EU) kvota za strance namijenjena je državljanima zemalja izvan EU, dok će državljani zemalja EU od sljedeće akademske godine moći studirati na hrvatskim sveučilištima u okviru kvote za studente hrvatske državljane, izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare prorektorica za poslovanje Vesna Vašiček. Odluku o kvotama za upis u prvu godinu diplomskih studija u idućoj akademskoj godini donio je Senat zagrebačkoga Sveučilišta na jučerašnjoj sjednici, a o donesenim zaključcima danas su izvijestili rektor Aleksa Bjeliš i prorektorica Vašiček. Upisna kvota veća je za 108 mjesta u odnosu na tekuću akademsku godinu zbog uvođenja dvaju novih studijskih programa - izvanrednoga diplomskog sveučilišnog studija "Rani predškolski odgoj i obrazovanje" na Učiteljskome fakultetu i specijalističkog diplomskog stručnog studija "Javna uprava" na Pravnome fakultetu. Na Sveučilištu očekuju da će popunjenost studija u akademskoj godini 2013./2014. biti veća nego u tekućoj akademskoj godini kada iznosi 73 posto.

DUBROVNIK - Ljetnikovac Bunić-Kaboga smješten na predjelu Batahovina u Rijeci dubrovačkoj danas je ponovno otvoren nakon tri godine intenzivne obnove. Ministarica kulture Andrea Zlatar Violić kazala je kako primjer obnove Ljetnikovca Bunić-Kaboga treba slijediti. "Trebamo našu baštinu u budućnost poslati u boljem stanju nego što je sada", rekla je dodavši kako je obnova svih trideset ljetnikovaca naša obveza. Ivo Felner, predstavnik Batahovina Foundation i potomak obitelji Kaboga koji je s prijateljima skupio 3 milijuna eura za obnovu ljetnikovca, istaknuo je kako je želja svih koji su sudjelovali u obnovi ljetnikovca da on bude mjesto sastanka umjetnika i kulturnjaka te mjesto života grada. Preuređeni ljetnikovac predstavlja jedan od dvadesetak najvrjednijih spomenika kulturne baštine hrvatske i dubrovačke ladanjske arhitekture iz 16. stoljeća i uključuje gotičko renesansno zdanje s trijemom, lođom, kapelicom Svetog Bernarda, orsanom te terasaste vrtove. U prizemlju obnovljenog ljetnikovca Bunić - Kaboga bit će smješten Hrvatski restauratorski zavod s odjelima, a veliki dio bit će otvoren i za razna kulturna događanja kao što su predavanja, koncerti i izložbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙