FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 17. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30.

ZAGREB - Predstavnici slovenske tvrtke GEN-I najavili su na današnjoj konferenciji za novinare da će hrvatskim kućanstvima i malim poduzetnicima ponuditi cijene električne energije i do 30 posto povoljnije od HEP-ovih. Prelazak kućanstava i poduzetnika na usluge GEN-I-a moguć je već danas, a oni koji se odluče kupovati struju od te tvrtke mogu računati na smanjenje stavki kod svih tarifa za najmanje deset posto u odnosu na HEP-ove, rekao je predsjednik Uprave te tvrtke Robert Golob. Oni koji se do kraja srpnja odluče za GEN-I, do kraja godine imat će mogućnost smanjenja računa za struju i do 30 posto, kaže Golob. Dodaje da GEN-I ugovorene cijene jamči najmanje do kraja 2015. godine pri čemu u tom razdoblju postoji mogućnost njihova daljnjeg smanjenja. Čelni čovjek GEN-I-a smatra pogrešnim dojam da je struja u Hrvatskoj jeftina. "To samo tako izgleda, ali ima dovoljno prostora za smanjenje", kaže Golob napominjući da je prošle godine struja u Hrvatskoj znatno poskupjela, a cijene na europskim burzama padaju pa se otvorila prilika za ulazak na tržište i profit. U planu GEN-I-a je sklapanje ugovora s 20 tisuća potrošača do kraja 2013. godine, a do kraja 2014. s 50 tisuća. U tri godine GEN-I želi zauzeti 17-postotni udjel na ukupnom hrvatskom tržištu električne energije.

ZAGREB - Prirodne ljepote i razvedena obala te ljubaznost i gostoljubivost najbolje su karakteristike koje Hrvatsku razlikuju od ostalih turističkih destinacija, dok su glavni nedostaci hrvatskog turizma visoke cijene u odnosu na dobivenu uslugu te nedostatak dodatnih sadržaja, pokazuju danas predstavljeni rezultati istraživanja "Najbolje u Hrvatskoj 2013. - izabrali građani", koje je proveo GfK Centar za istraživanje tržišta. Na uzorku od 300-tinjak ispitanika GfK je ovo istraživanje proveo u lipnju putem on-line ankete, a sudionici ankete ocijenili su da bi se Hrvatska u turizmu trebala ugledati prvenstveno na Austriju (18 posto ispitanika) i Španjolsku (14 posto), kao i na Francusku (9 posto), Grčku (8 posto) te Italiju i Tursku (po 7 posto). Kada bi se našli u poziciji ministra turizma, većina ispitanika, njih 25 posto, ponajprije bi poradilo na obogaćivanju dodatne ponude, njih 14 posto snizilo bi cijene, a 9 posto anketiranih smatra da bi trebalo unaprijediti marketing i strategiju razvoja turizma u Hrvatskoj. S tim se prioritetima složio i sam ministar turizma Darko Lorencin, istaknuvši da je u tijeku proces reorganizacije cijelog turističkog sustava kako bi postao funkcionalniji i pridonio kvalitetnijoj provedbi novog strateškog marketinškog plana, čija izrada uskoro kreće.

RIJEKA - Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić na današnjoj je konferenciji za novinstvo ocijenio da je lipanj u turističkom smislu, po dosadašnjim podacima ključnih hotelskih tvrtki u Istri, "izuzetno loš ili gotovo katastrofalan" a da je, uz objektivne razloge, poput rasporeda praznika ili lošeg vremena, ključni razlog znatno manji dolazak ruskih i ukrajinskih turista zbog nepripremljenosti viznog sustava. Rusi i Ukrajinci su najbolji dnevni potrošači koji troše i do 100 eura dnevno te ostaju do 40 posto dulje od turista iz drugih zemalja, a u istarskim hotelskim kućama očekuju i do 50 posto manji dolazak ruskih i ukrajinskih turista ove sezone, naveo je Bulić. Krivci su u Ministarstvu turizma i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova koji nisu ništa učinili da se umanji šteta od uvođenja viza za građane tih zemalja, smatra Bulić dodajući kako su samo su trebali kopirati rješenja drugih turističkih država. Predsjednik SIK-a smatra da će loš rezultat u lipnju biti jako teško nadoknaditi tijekom ove sezone.

ZAGREB - Na Glavnoj skupštini Croatia Airlinesa, koja će biti održana 16. srpnja, dioničari te tvrtke odlučivat će o pokriću gubitaka i povećanju temeljnog kapitala, stoji u pozivu za skupštinu te tvrtke. Uprava i Nadzorni odbor te zrakoplovne kompanije predlažu da se gubitak iz prošle godine od 488,17 milijuna kuna pokrije iz zakonskih rezervi u visini od 931,48 tisuća kuna, a ostatak prenese u iduću poslovnu godinu i pokrije iz dobiti budućih razdoblja. Nadalje, predlaže se povećanje temeljnog kapitala tvrtke za 126,28 milijuna kuna, na 1,98 milijardi kuna, i to izdavanjem novih 631.410 redovnih dionica na ime, pojedinačnog nominalnog iznosa od 200 kuna. Povećanje temeljenog kapitala provelo bi se ulogom u pravima potraživanja. Naime, upis i uplata novih redovitih dionica obavit će se ulogom prava Ministarstva financija u iznosu od 79,87 milijuna kuna i to na način da se prava koja posjeduje Republika Hrvatska s osnova dospjelih potraživanja u tome iznosu unose u temeljni kapital u zamjenu za 399.362 novoizdane redovite dionice. Također, uplata će se izvršiti i ulogom prava Zračne luke Zagreb na način da se prava koja posjeduje Zračna luka Zagreb s osnova dospjelih potraživanja u iznosu od 46,409 milijuna kuna unose u temeljni kapital u zamjenu za 232.048 novoizdanih redovitih dionice.

ZAGREB - Ministarstvo turizma objavilo je danas dva javna poziva za dodjelu bespovratnih sredstva u 2013., temeljem Programa unapređenja ponude turističkog sektora "Korak više" i Programa poticanja inovacija u turizmu "Inovativni turizam", a javni pozivi za oba programa otvoreni su do 19. srpnja. Ministarstvo je za oba programa izdvojilo 12,7 milijuna kuna. Sredstva iz program "Korak više" namijenjena su za unapređenje ponude turističke destinacije kroz kapitalna ulaganja, za izgradnju i unapređenje dodatnih sadržaja hotela i kampova kroz kapitala ulaganja i za subvenciju razlike cijene vode trgovačkim društvima i obrtima koji se bave hotelskom industrijom na otocima, a opskrbljuju se vodom putem vodonosaca. Program se odnosi isključivo na projekte koji se mogu realizirati u roku najduže od jedne godine i maksimalne su vrijednosti od milijun kuna. Maksimalan iznos potpore po projektu je 300 tisuća kuna, dok je najveći iznos subvencije za vodu do 70 posto troškova razlike cijene vode. Program "Inovativni turizam" predviđa po pojedinom projektu sufinanciranje realiziranih troškovi u 2013., i to do najviše 50 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe projekta. Najveći iznos potpore po projektu iznosi do 300 tisuća kuna, a uvjet je da korisnik u projekt uloži sredstva koja su, najmanje, u visini odobrene potpore.

ZAGREB - U korištenju telekumunikacijskih usluga u Hrvatskoj nastavlja se trend osjetnog pada u fiksnoj telefoniji te znatnog povećanja utrošenih minuta u mobilnoj telefoniji, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku. Tako je u prvom tromjesečju ove godine u nepokretnoj mreži ostvareno 872 milijuna odlaznih minuta, što je pad od 20,6 posto u odnosu na isto razdoblje godine prije. U pokretnoj je, pak, mreži u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvareno 1,87 milijardi odlaznih minuta. U odnosu na prva tri mjeseca 2012. ostvaren je porast od 22,6 posto. U prvom je ovogodišnjem tromjesečju ukupno poslano 839 milijuna SMS poruka, što je u usporedbi s prvim kvartalom prošle godine porast za 11,4 posto. Istodobno je u prva tri mjeseca 2013. poslano i ukupno 5,4 milijuna MMS poruka (koje uključuju i multimedijske sadržaje), a to je porast od 1,8 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine. Statistički podaci pokazuju i da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ukupno ostvareno 76 milijuna gigabajt (GB) internetskog prometa, što je porast za 30,2 posto u usporedbi s istim razdobljem lani.

ZAGREB - Unatoč rastu cijena dionica pojedinih Agrokorovih izdanja, na Zagrebačkoj burzi Crobexi su oko podneva bili u minusu, dok općenito investitori nemaju jasnih smjernica budući da nema novih poticajnih poslovnih vijesti. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,3 posto, na 1.796 bodova, a Crobex10 0,65 posto, na 1.014 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,2 milijuna kuna. Dionicom Vupika ostvaren je do podneva najveći promet, od 1,5 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 3,24 posto, na 129,2 kune. U fokusu je i dionica Belja, čiji je promet nadomak milijunskoga. Cijena joj je porasla 3,39 posto, na 74,99 kuna. Od dionica iz sastava koncerna Agrokor još se ističe dionica Zvijezde, koja je poskupjela 2,94 posto. Agrokor je u petak navečer u Ljubljani potpisao ugovor o kupnji 53,12 posto dionica Mercatora s vlasničkim konzorcijem od 12 prodavatelja. Za dionicu Mercatora platit će 120 eura, odnosno 240 milijuna eura. Dionicom Rivijere Adrije, čija je Uprava najavila povlačenje dionica iz uvrštenja na burzi, ostvareno je do podneva 1,07 milijuna kuna prometa, a cijena joj stagnira na 14,5 kuna. Cijena dionice HT-a, pak, u plusu je 0,36 posto, na 183 kuna, a dosad je njome protrgovano 658.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na tečajnicu od petka ojačala prema euru za 0,08 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,466182 kune. Na vrijednosti je prema kuni izgubio i američki dolar za 0,28 posto, na 5,595999 kuna po srednjem tečaju, a oslabio je i švicarski franak, za 0,07 posto te srednji tečaj franka iznosi 6,062673 kune. Istodobno je britanska funta ojačala prema kuni za 0,34 posto pa srednji tečaj funte iznosi 8,798235 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙