FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry razgovarao s Lavrovom o upotrebi plina u Siriji

WASHINGTON, 15. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Čelnik State Departmenta John Kerry razgovarao je u petak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom o američkim dokazima da režim u Siriji koristi kemijsko oružje kao i o održavanju međunarodne konferencije o Siriji, objavio je jedan neimenovani američki dužnosnik.

"Državni tajnik jasno je rekao da sirijski režim mora prihvatiti istražitelje UN-a i da Rusija mora poduprijeti takvu istragu Ujedinjenih naroda nakon procjene (Washingtona) o upotrebi kemijskog oružja" od sirijske vojske, kazao je taj dužnosnik State Departmenta.

Glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki u međuvremenu je najavila kako će predsjednik Barack Obama predstaviti "sve dokaze" o kemijskom oružju svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu na summitu G8 17. i 18. lipnja u Sjevernoj Irskoj.

Washinton je u četvrtak jasno optužio sirijski režim za upotrebu plina sarina protiv pobunjenika. No Moskva dovodi u pitanje te optužbe i poziva Washington da ne napravi grešku poput one s Irakom prije deset godina kada su postojale optužbe za postojanje oružja za masovno uništenje i kada je američki državni tajnik u to doba Colin Powell svjedočio o upotrebi antraksa, biološkog oružja, kako bi se opravdala intervencija u Iraku. Powell je na kraju morao priznati da nikakvo oružje za masovno uništenje nije pronađeno u Iraku.

Kerry i Lavrov razgovarali su također i o pripremi međunarodne konferencije nazvane Ženeva-2, koja bi trebala omogućiti političke pregovore i pronaći rješenje za sirijski narod.

Rusija, koja je i glavni pomagač Sirije, i Sjedinjene Države od svibnja traže održavanje ove konferencije koja bi okupila predstavnike sirijskog režima i oporbe i pokušala pronaći izlaz iz sukoba u kojemu je od ožujka 2011. poginulo 94.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙