FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlasti RS-a traže jamstva za povratak dužnosnika u Sarajevo

BANJA LUKA, 14. lipnja 2013. (Hina) - Nakon cjelodnevnog zasjedanja Narodna skupština Republike Srpske (NS RS) prihvatila je u petak navečer informaciju kojom su zatražena sigurnosna jamstva za sudjelovanje predstavnika iz ovoga entiteta u institucijama vlasti BIH u Sarajevu te je zatraženo provođenje istrage o prošlotjednim prosvjedima koji su rezultirali talačkom krizom dužnosnika u zgradi zajedničkih institucija u glavnome gradu.

Uz potporu vladajuće koalicije koju predvodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i suzdržanost oporbe predvođene Srpskom demokratskom strankom (SDS), skupština je zatražila da se osiguraju uvjeti za rad zaposlenih osoba u zgradama zajedničkih institucija u Sarajevu kao i zastupnika državnog Parlamenta i Vijeća ministara.

Do potpunog normaliziranja stanja i dobivanja jasnih jamstava o sigurnosti vlasti srpskog entiteta inzistiraju da se ne sankcioniraju dužnosnici niti uposlenici koji zbog osjećaja nesigurnosti ne dolaze na posao u Sarajevo.

Narodna skupština je ocijenila da policijske i sigurnosne strukture u Sarajevu tijekom blokade institucija nisu izvršavale svoje dužnosti, zbog čega je došlo do nezakonitog zadržavanja brojnih osoba, među kojima i najviših dužnosnika BiH, stranih diplomata i bankara čime je prekršan Ustav i više zakona.

"Informacijom smo htjeli ukazati da se događaj od 6. lipnja može okarakterizirati na različite načine, ali da je činjenica da izražavanje javnog mišljenja ugrožavanjem tuđih sloboda kretanja i zdravlje ljudi ne predstavlja demokratski okvir ponašanja", rekla je premijerka RS-a Željka Cvijanović koja je predstavila informaciju.

NS RS je od Tužiteljstva BiH zatražila i da se pokrene istraga oko prosvjeda koji su ocijenjeni politički motiviranim kao i protiv policijskih i sigurnosnih agencija koje nisu osigurale red.

Vlasti ovoga entiteta pozvale su na usvajavanje stalnoga zakona o jedinstvenom matičnom broju zbog kojega su se i okupili prosvjednici u Sarajevu dodajući da neće prihvatiti prijedlog koji bi podrazumijevao prijelaz entitetske granice.

Privremenu šestomjesečnu odluku na temelju koje se izdaju matični brojevi u BiH donijelo je Vijeće ministara prošloga tjedna neposredno prije velikih prosvjeda. Problem je nastao između srpskih i bošnjačkih stranaka koje se spore hoće li granice područja na kojima je određuju matični brojevi prelaziti entitetsku crtu Republike Srpske i Federacije BiH. Hrvatski su dužnosnici u vlasti bili spremni poduprijeti bilo koji od dva prijedloga.

Brojni prosvjednici okupili su se prošloga četvrtka ispred zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu, te ponovno u utorak ovoga tjedna tražeći donošenje stalnoga zakona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙