FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlasti RS-a o prosvjedima u Sarajevu

MOSTAR, 14. lipnja 2013. (Hina) - Posebna sjednica parlamenta Republike Srpske posvećena prosvjedima u Sarajevu i talačkoj krizi zbog blokade zajedničkih institucija protječe u petak u Banjoj Luci uz jednoglasnu ocjenu oporbe i vlasti kako se radi o politički motiviranome skupu, pritisku na predstavnike iz RS-a i pokušaju da se međunarodnoj zajednici ponovno daju dodatne ovlasti kako bi se mijenjao ustav na štetu ovoga entiteta.

U informaciji koju je na početku zasjedanja Narodne skupštine pročitala premijerka Željka Cvijanović kritizirane su sigurnosne agencije sa sjedištem u Sarajevu te se navodi da je pojačana nazočnost prosvjednika pred zgradom zajedničkih institucija počela nakon što su bošnjački ministri napustili zgradu.

Vlada srpskog entiteta je zastupnike izvijestila da su sigurnosne strukture u Sarajevu zakazale kao i prigodom terorističkog napada na veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Sarajevu krajem 2011.

Na zasjedanju kojemu nazoče i srpski predstavnici u Zastupničkom domu i Vijeću ministara te srpski član BiH Predsjedništva Nebojša Radmanović, predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da sarajevski prosvjedi nisu motivirani zahtjevom za donošenje jedinstvenog matičnog broja. Bosić je istaknuo da nitko od predstavnika Republike Srpske ne treba ići u Sarajevo, uključujući člana Predsjedništva BiH dok za to ne budu postojali sigurnosni uvjeti.

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH Milorad Živković iz vladajućeg SNSD-a istaknuo je da je cilj izgreda u Sarajevu, koje je potaknuo dio međunarodne uprave, povratak snažnih ovlasti međunarodnoj zajednici kako bi se promijenio ustavni poredak BiH. Živković je zgradu zajedničkih institucija u Sarajevu usporedio s ratnim logorom.

Zastupnici iz oporbenih stranaka ocijenili su da su pripadnici policije i snaga reda više u funkciji osiguranja prosvjeda nego predstavnika vlasti u zajedničkim institucijama u Sarajevu.

Predsjednik Odbora za sigurnost Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić rekao je u obraćanju da su prosvjedi u Sarajevu model za nove prosvjede i ustavne promjene.

Na kraju zasjedanja skupština će donijeti zaključke obvezujuće za predstavnike ovoga entiteta u zajedničkim institucijama BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙