FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: ne očekuju se veće pomaci, u fokusu HT i Ina

ZAGREB, 12. lipnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi ni danas ne očekuju veći pomaci Crobexa jer nema poticajnih vijesti, dok bi u fokusu investitora mogle biti dionice HT-a i Ine, kojima će se od sutra trgovati bez prava na isplatu dividende za prošlu godinu.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer se spustio 0,21 posto, na 1.835 bodova, što je njegova najniža razina od 9. siječnja, kada je na zatvaranju iznosio 1.827 bodova. Crobex10 ojačao je, pak, 0,19 posto, na 1.052 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 10,6 milijun kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego dan ranije. U blok transakciji dionicama Riviera Adrie ostvareno je još 12,2 milijuna kuna.

U redovnom trgovanju najveći promet, 3,3 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, a cijena joj je ojačala 0,27 posto, na 204,60 kuna.

Slijedi dionica Riviere Adrije, sa 1,2 milijuna kuna prometa, i rastom cijene od 1,11 posto, na 13,70 kuna.

Milijunski promet ostvaren je još i dionicom Valamar Adrije, a cijena joj je porasla 1,91 posto, na 150,40 kuna.

„Ni danas ne očekujem veće pomake na domaćem tržištu, jer nema poticajnih vijesti. No, mogli bismo vidjeti pritisak na Crobexe zbog dionice HT-a, jer se samo još danas njome trguje s pravom na sudjelovanje u isplati dividende“, kaže Matko Bošković, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

Uz HT, od sutra nastupa i 'ex-dividende date' za dionicu Ine, što znači da se će od tada njima trgovati bez prava na dividendu za prošlu godinu. Dionica HT-a nosi dividendu u bruto iznosu od 20,51 kunu, a Ine 34,36 kuna.

„Moguć je i nastavak fokusa investitora na dionice Riviere i Valamara. Naime, Riviera je najavila povlačenje dionice iz burzovnog uvrštenja, a kako je pojačan i promet dionicom Valamara, za pretpostaviti je da dio ulagača povlači kapital iz Riviere i ulaže u Valamar“, navodi Bošković.

Na inozemnim su burzama, pak, cijene u silaznoj putanji. Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše da se bliži kraj ere izuzetno labave monetarne politike kojom su vodeće središnje banke u svijetu dugo vrijeme podržavale tržišta kapitala.

Dow Jones oslabio je 0,76 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,02, a Nasdaq indeks 1,06 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, drugi dan zaredom.

„Očito je popustilo strpljenje investitora na inozemnim burzama, pa vidimo volatilnije trgovanje. U idućim danima moguća je konsolidacija na vodećim svjetskim burzama. S tehničkog aspekta, prodaje dionica 'ispuhale' su tržišne oscilatore, što je pozitivno za buduće razdoblje“, zaključuje Bošković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙