FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 12. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

MOSTAR - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predstavnici ovoga entiteta u zajedničkim institucijama BiH zatražili su u utorak održavanje hitne sjednice Vijeća ministara izvan Sarajeva, kojega drže nesigurnim gradom, kako bi se s Hrvatskom mogao potpisati sporazum o graničnim prijelazima. Optužili su bošnjačke političare da su odgovorni za talačku krizu u blokiranoj zgradi središnjih institucija koja je nastala kao rezultat prosvjeda građana zbog nedonošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju prošloga tjedna. Na sastanku kojemu su nazočili svi predstavnici vlasti i oporbe ocijenjeno je da su nasilni prosvjedi u Sarajevu bili politički motivirani. Dodik je na konferenciji za novinare istaknuo da se na sastanku zaključeno kako je potrebno sazvati hitnu sjednicu Vijeća ministara BiH izvan glavnog grada "na nekoj sigurnijoj lokaciji" kako bi se riješio niz važnih pitanja vezanih za skori ulazak Hrvatske u EU. Dodik je rekao kako je među tim pitanjima i sporazum o graničnim prijelazima kako ne bi došlo do blokade na granicama od 1. srpnja.

WASHINGTON - Za Edwarda Snowdena, kojega neki smatraju "junakom" a drugi "izdajnikom", u utorak se nije znalo gdje je, dva dana pošto je u javnosti priznao da je otkrio informacije o sveobuhvatnom sustavu nadzora komunikacija koji je izradila američka vlada. Bivši konzultant u Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) najvjerojatnije je u Hong Kongu, kamo je došao već 20. svibnja, po pisanju britanskog dnevnika The Guardiana koji je u nedjelju objavio opširan razgovor s njim. Novinari su u ponedjeljak prepoznali hotel u Hong Kongu u kojemu je Snowden razgovarao s novinarom Guardiana, luksuznu zgradu u četvrti Kowloonu, ali je tijekom dana promijenio adresu. Snowdenova partnerica koja se bavi akrobatskim plesom oko šipke, na blogu na kojemu redovito piše, u ponedjeljak je objavila patetičnu oproštajnu poruku prijateljima. "Oni koji me dobro poznaju sigurno će razumjeti zašto jedno vrijeme neću objavljivati poruke na svom blogu", napisala je u zadnjoj poruci pod nazivom "L's Journey" ("L-ino putovanje") s podnaslovom "Pustolovine superheroine plesa oko šipke po svijetu". "Junak ili izdajnik?", pitao se u utorak popularni američki dnevnik USA Today, jasno sažimajući raspravu koju je pokrenulo Snowdenovo otkrivanje informacija.

WASHINGTON - Bijela kuća je u utorak branila svoje dosadašnje rezultate na području zaštite "zviždača", ali nije htjela reći hoće li Edward Snowden, bivši konzultant obavještajne službe odgovoran za otkrivanje informacija o sveobuhvatnom sustavu nadzora, imati takav status. Drugi dan zaredom, glasnogovornik predsjednika Baracka Obame, Jay Carney nije htio komentirati tu aferu koja je uzbunila svjetsku javnost, dok se ne zna gdje je Snowden koji je zadnji put viđen u Hong Kongu. Na redovitoj dnevnoj tiskovnoj konferenciji novinari su upitali Carneyja smatra li Bijela kuća Snowdena "izdajnikom", kako se izrazio predsjednik Zastupničkog doma John Boehner ili bi se u toj stvari mogao primijeniti status "zviždača" ("whistleblower") koji bi mu osigurao imunitet. "Neću govoriti o nedavno pokrenutoj istrazi. Za sve u vezi s tom osobom, njegovim statusom i pojedinostima te istrage nadležni su pravosuđe i FBI", rekao je Carney ne želeći reći ni hoće li Sjedinjene Države tražiti Snowdenovo izručenje, kao što su tražili kongresnici iz obiju stranaka.

WASHINGTON - Google Inc zatražio je u utorak od američkog ministarstva pravosuđa dopuštenje da objavi ukupan broj zahtjeva za informacijama o nacionalnoj sigurnosti koje je zatražila američka vlada u nadi da će time pokazati da vladi nije omogućio "neograničen pristup" podacima svojih korisnika. Prema pisanju dnevnika The Guardian i The Washington Post Google je jedna od devet velikih internetskih kompanija s kojih je američka Nacionalna sigurnosna agencija izravno skidala podatke putem programa Prism. Kompanija je na svome blogu postavila pismo upućeno ministru pravosuđa Ericu Holderu te direktoru Saveznog istražnog ureda (FBI) Robertu Muelleru.

TRIPOLI - Eksplozivna naprava pričvršćena na podvozje automobila talijanskog veleposlanstva u Tripoliju pronađena je u utorak prije nego je eksplodirala, doznaje se od diplomatskog izvora. "Talijanski diplomati su izašli iz automobila u četvrti Zawiet al-Dahmaniju kako bi obavili kupovinu, ali su primijetili električnu žicu koja je visjela ispod automobila. Upozorili su ljude da se udalje i automobil je eksplodirao pola sata kasnije", rekao je diplomat koji je htio ostati anoniman. Po njegovim riječima, vozač je pozvao policiju koja je uspjela zatvoriti cestu malo prije eksplozije. Ovu inačicu događaja potvrdili su očevidci u ovoj četvrti nekoliko kilometara udaljenoj od središta Tripolija, dodavši da je eksplozija bila slaba i da automobil s diplomatskim tablicama nije potpuno uništen.

ISTANBUL - Turska policija za suzbijanje nereda upotrijebila je suzavac i vodene topove u borbi protiv prosvjednika za nadzor nad istanbulskim Trgom Taksim u utorak navečer nekoliko sati nakon što je premijer Recep Tayyip Erdogan zatražio da odmah prestanu 10-dnevni prosvjedi. Guverner Istanbula rekao je da će policija nastaviti operacije protiv prosvjednika na trgu Taksim noću i danju sve dok ne ukloni prosvjednike i pozvao je ljude da se drže podalje zbog vlastite sigurnosti. "Nastavit ćemo naše mjere neprestance, danju ili noću, sve dok marginalni elementi ne budu uklonjeni i trg otvoren narodu", rekao je guverner Huseyin Avni Mutlu u kratkoj izjavi za televiziju. Trg Taksim u središtu je prosvjeda protiv premijera Erdogana kojega prosvjednici optužuju za autoritarnu vladavinu nakon 10 godina na vlasti i tri izborne pobjede.

LONDON- Policija je u utorak u Londonu upotrijebila silu u dvjema zgradama koje su zaposjeli antikapitalisti, na prvim prosvjedima protiv skorog summita G8 koji su se završili uhićenjem 32 osobe. Scotland Yard je u utorak rasporedio oko 1.200 policajaca u britanskoj prijestolnici u prigodi tog prvog dana prosvjeda protiv G8. Policija je intervenirala "nakon dojave da neki pojedinci posjeduju oružje i kane izazivati nered i praviti štetu", rekao je Scotland Yard. Čelnici osmerih najrazvijenijih zemalja svijeta, među kojima su američki predsjednik Barack Obama i ruski Vladimir Putin, trebaju se 17. i 18. lipnja sastati u Lough Erneu u Sjevernoj Irskoj. Mjere sigurnosti su pojačane uoči tog summita u Sjevernoj Irskoj gdje će biti raspoređeno više od 3.500 policajaca. Zona zabrane letenja vrijedit će tijekom summita nad dijelom te britanske pokrajine a za nadzor područja koristit će se i bespilotne letjelice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙