FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 11. lipnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BUDIMPEŠTA - Nabujali Dunav nastavio je tijekom noći rasti u Mađarskoj južno od Budimpešte, objavile su u utorak ujutro mađarske vlasti. Razina Dunava u mjestu Tass u ranim jutarnjim satima u utorak bila je na rekordnih 9,08 metara a u Paksu 8,89 metara, priopćilo je ravnateljstvo voda u mađarskom ministarstvu unutarnjih poslova. Dalje nizvodno u blizini srbijanske granice vodostaj je narastao na 9,67 u Baji, a u Mohacsu na 9,21. Kako se vodostaj na sjeveru zemlje smanjio, postrojbe mađarske vojske uključene u obranu od poplava premještene su na jug, objavilo je mađarsko ministarstvo obrane. Ukupno 1.200 vojnika uz pomoć helikoptera i posebne opreme upućeno je na dionicu Dunava između Dunafoldvara i Mohacsa.

ANKARA - Turska policija rastjerala je u ponedjeljak kasno navečer uz pomoć suzavca više stotina prosvjednika u središtu Ankare, jedanaestog dana prosvjeda protiv turskog režima, javila je agencija AFP. Policija je preplavila ulicu Tunali Hilmi, pa su vlasnici restorana bili prisiljeni zatvoriti svoje objekte. Nešto ranije, zamjenik premijera Bulent Arinc rekao je da će premijer Recep Tayyip Erdogan razgovarati u srijedu s predstavnicima prosvjednika koji već 11 dana traže njegovu ostavku. Demonstranti ne planiraju odustati od svojih zahtjeva a premijer ih je upozorio da će "platiti cijenu", te da vlada ima "granicu" strpljenja.

MADRID - Španjolska je policija u utorak u zoru uhitila dva navodna člana ETA-e i time zadala novi udarac već oslabljenoj baskijskoj separatističkoj organizaciji. Dvojica uhićenih su Jon Lizarriabr Lasarte (1976.) i Ruben Gelbentzu Gonzalez (1974.), priopćilo je španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova. Civilna garda drži da su oni sudjelovali u atentatima 2002. na sveučilište Navarre, robne kuće Corte Ingles u Saragossi i dvije tvrtke u području Navarre. Uhićenja su izvedena oko tri sata ujutro nakon istrage velikog broja dokumenata zaplijenjenih u Francuskoj od nekoliko čelnika terorističke skupine ETA, dodaje se u priopćenju ministarstva.

ZAGREB - Pri urušavanju stambene zgrade u Bombayu poginule su četiri osobe, objavila je indijska policija u utorak, dok službe pomoći i dalje pretražuju ruševine u potrazi za zatrpanima. Dio peterokatnice srušio se u ponedjeljak navečer nakon čega se srušio i ostatak zgrade. "Najmanje četiri osobe poginule su, a još šest ranjeno je u urušavanju zgrade", rekao je jedan policijski inspektor u četvrti Mahim. Njemu nije poznat broj stanovnika koji su se nalazili u zgradi. Cijele noći trajala je potraga, otežana jakim monsunskim padalinama. Prema navodima susjeda, još najmanje osam ljudi moglo bi se nalaziti pod ruševinama.

HOUSTON - Visokom šiljastom potpeticom Amerikanka je zadala nekoliko smrtnih rana svom partneru, nakon noći koju su oboje proveli za šankom, a vlastima je rekla da ga je ubila u samoobrani, kazali su dužnosnici. Ana Trujillo (44) pod sumnjom je da je ubila profesora Stefana Anderssona sa sveučilišta u Houstonu, čije je tijelo pronađeno u njihovu domu u nedjelju ujutro. Par je noć proveo u obilaženju barova, i vratio se u stan oko 2 ujutro. Trujillo je nešto kasnije nazvala hitnu službu 911 i prijavila napad. Policija je stigavši u stan na tlu ugledala Anderssona (59) s nekoliko ubodnih rana na glavi, koje se pripisuju šiljastim 'stiletto' potpeticama njegove partnerice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙