FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 7. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - U sklopu službenog posjeta Hrvatskoj predsjednik Irske Michael Higgins i njegov domaćin, hrvatski predsjednik Ivo Josipović susreli su se danas s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca te predstavnicima nekih od najvećih hrvatskih tvrtki kao i tvrtki izvoznica na irsko tržište. Pozdravljajući skup predsjednik Josipović je istaknuo prijateljstvo dviju zemalja, koje je dodatno potvrđeno kroz pomoć koju je Irska pružala Hrvatskoj u procesu približavanja Europskoj uniji, dok je predsjednik Irske Higgins posebno istaknuo činjenicu da je posjet Hrvatskoj njegov prvi državnički posjet nekoj stranoj zemlji, i to u trenutku kada Irska predsjedava Europskom unijom. Kako se Hrvatska približava punopravnom članstvu u EU, važno je dodatno ojačati odnose, među ostalim i zbog promocije zajedničkih interesa, prvenstveno na području poljoprivrede, turizma i ribarstva te s time povezanim industrijama, što su bitni ekonomski sektori u obje zemlje, kazao je Josipović. Osvrnuvši se na irsko iskustvo tijekom gospodarske krize, Higgins je kazao da je Irska iz njega naučila lekciju nužnosti odmaka od uvezene 'spekulativne' ekonomije ili domaćeg modela rasta temeljenog na nekretninama te je istaknuo nužnost povratka realnoj ekonomiji, što je već počelo davati pozitivan rezultat u smislu gospodarskog rasta, iako još uvijek skroman, od 0,9 posto u 2012.

SPLIT - Ministar turizma Darko Lorencin zadovoljan je ostvarenim turističkim porastima za svibanj i pet mjeseci ove godine koji dokazuju da je Hrvatska i dalje privlačna destinacije za turiste iz cijelog svijeta, a posebno ga veseli rast noćenja domaćih turista u prvih pet mjeseci od 5 posto. Ministar je takve ocjene iznio novinarima u Splitu gdje je sudjelovao na međunarodnoj konferenciji o konkurentnosti malih hotela na međunarodnom tržištu. Za male i obiteljske hotele kazao je da su vrlo važni za raznolikost turističke ponude Hrvatske i privlačenje dodatnog segmenta turista, a bit će važni i u programiranju za strukturne fondove EU-a jer se povlačenje sredstava očekuje upravo za segment malog i srednjeg poduzetništva. Osvrćući se na prve podatke HTZ-a o turističkom prometu istaknuo je da je u prvih pet mjeseci ostvareno 1,93 milijuna dolazaka i 6,75 milijuna noćenja, što je rast od 7 odnosno 11 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pri čemu je porast noćenja zabilježen sa svih važnijih emitivnih tržišta - iz Njemačke 17 posto, Rusije 14 posto, Austrija 6 posto, a iz Velike Britanije od 27 posto.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević izrazio je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Uljanika i Ministarstva gospodarstva zabrinutost za radnike ovisnih društava brodogradilišta 3. maj. Matijašević napominje da su četiri ovisna društva 3. maja, u kojima radi oko 500 radnika, izostavljena iz procesa privatizacije 3. maja. Ta društva vraćaju se u portfelj AUDIO-a, što je nepošteno prema radnicima jer je 3. maj jedino državno brodogradilište koje se privatizira bez ovisnih društava, kaže Matijašević. Što se tiče samoga 3. maja, Matijašević je zadovljan planom restrukturiranja koji je Uprava Uljanika predstavila sindikatu. Taj plan pokazuje da je kupac iz brodograđevne branše, a ako ga odobri Europska komisija, čemu se nadam, osniva se Uljanik Grupa s dva brodogradilišta - Uljanik i 3. maj pri čemu bi i u 3. maju bila zadržana proizvodnja brodova. Dodaje da je Uprava Uljanika spremna sa sindikatima sklopiti socijalni sporazum o zaštiti interesa radnika 3. maja te provesti organizirano radničko dioničarstvo u kojem, nakon dokapitalizacije, vlasnički udio Uljanika u 3. maju ne bi pao ispod 75 posto.

ZAGREB - Projektna tvrtka Crodux Energetika odlučila se na investiciju u gradnju kombinirane kogeneracijske plinske elektrane na području Slavonskog Broda, vrijednu više od 450 milijuna eura, priopćeno je iz Crodux Energetike. Planirana elektrana snage 600 megavata predstavlja najmodernije, visokoučinkovito rješenje jer koristi najbolju moguću dostupnu tehnologiju s ukupnim stupnjem djelovanja od oko 68 posto, kaže se u priopćenju. Projektna dokumentacija u većem je dijelu završena, a u tijeku je projektiranje priključka na magistralnu infrastrukturu tako da se već do kraja 2013. godine očekuje ishođenje lokacijske dozvole, a početak izgradnje u prvoj polovici 2014. godine nakon dobivanja građevinske dozvole. Zemljište na području Lučke uprave Slavonski Brod, na kojem je planirana izgradnja, u potpunosti je pripremljeno za gradnju. U Crodux Energetici kažu da je projekt predstavljen Ministarstvu zaštite okoliša i prirode te lokalnoj zajednici od kojih je prepoznat kao općedruštveno koristan, ekološki prihvatljiv i u skladu s načelima održivog razvoja.

ZAGREB - Usporedba PDV obrazaca za prva četiri mjeseca ove godine s onima iz istog razdoblja lani pokazala je da je iznos ukupno oporezivih isporuka u djelatnosti smještaja i ugostiteljstva povećan za 431,8 milijuna kuna, a u trgovini za 2,35 milijarde kuna, priopćeno je danas iz Porezne uprave. Iz Porezne uprave ističu da su zadovoljni učincima fiskalizacije i za travanj, tijekom kojeg su fizičke osobe, uglavnom ugostitelji, prijavile promet veći za 46,12 posto u odnosu na isti mjesec lani. Povećanje prometa u travnju su prijavile i male pravne osobe, i to za 31,31 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Obveznici koji su u sustav fiskalizacije ušli 1. travnja, navode iz Porezne uprave, također su polučili dobre rezultate. Tako su fizičke osobe iz djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravaka motornih vozila i motocikala u travnju ove godine prikazali 6,77 posto veći promet nego u travnju lani, dok je kod malih pravnih osoba promet istodobno povećan za 8,07 posto. Odvjetnici, koji su u sustav fiskalizacije također ušli 1. travnja, ostvarili su pak 10,77 posto veći promet u odnosu na travanj 2012. godine.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas su zabilježili pad vrijednosti, Crobex za 0,46 posto, na 1.850,14 bodova, a Crobex10 za 0,32 posto, na 1.059,23 boda. Radovni promet Burze iznosio je 9,6 milijuna kuna, a samo su dvije dionice ostvarile milijunski promet, Diokija i HT-a, pri čemu su obje imale i pad cijena. Cijena Diokijeve dionice danas je najviše pala među trgovanijih dionica, za 20,76 posto, na 24,32 kune, a ostvarila je nešto više od 1,7 milijuna kuna prometa. Dioki je danas objavio kako je zatražio, a Nagodbeno vijeće Fine za 18. lipnja odgodilo ročište za glasovanje o izmijenjenom Planu financijskog restrukturiranja tvrtke zakazana za 10. lipnja. Promet HT-ovom dionicom bio je nešto niži od 1,7 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,95 posto, na 207,50 kuna. Dionica Ericssona Nikole Tesle uz porast cijene od 1,12 posto, na 1.344,90 kuna, ostvarila je promet od 697,5 tisuća kuna. Dionica Petrokemije imala je promet od 674,6 tisuća kuna, a cijena joj je pala za 4,89 posto, na 204,01 kunu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙