FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Shinzo Abe želi dijalog sa Sj. Korejom o otetim civilima

TOKIO , 19. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Japanski premijer Shinzo Abe u nedjelju je izjavio kako želi nastaviti dijalog sa Sjevernom Korejom o japanskim civilima koje je režim u Pyongyangu oteo između 1970. i 1980. godine.

"Želim nastaviti pregovore ili dijalog" sa Sjevernom Korejom. Doista želim pokušati 'vratiti' domovima sve otete žrtve, otkriti istinu koja stoji iza svakog slučaja.

Japanski državljanima koje su otele tajne sjevernokorejske službe u razdoblju između 1970. i 1980. da bi ih iskoristili kao špijune, dopušteno je da se vrate u Japan nakon posjeta Pyongyanu 2002. tadašnjega japanskog premijera Junichira Koizumija.

Sjeverna Koreja priznala je 2002. da je otimala japanske civile, no tvrdi da su oni koji se nisu vratili u Japan, u međuvremenu umrli, što službeni Tokio odbacuje.

Japan će se nastaviti zalagati za globalno rješenje kada je riječ o otmicama, ali neće ostaviti po strani ni ostala pitanja poput nuklearnih i balističkih ambicija Sjeverne Koreje, rekao je premijer.

Na taj način Shinzo je pokušao ne uvrijediti svoje saveznike, Južnu Koreju i SAD, koje je zasmetao iznenadni posjet japanskog savjetnika Isao Ilijime Sjevernoj Koreji.

"Japan mora riješiti iznimno važan problem koji ne spada u sferu interesa ostalih zemalja", rekao je u nedjelju ministar za ekonomski razvoj Akira Amari. "To je područje u kojemu Japan mora djelovati sam."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙