FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Regulatori EU-a planiraju preuzeti nadzor nad utvrđivanjem Libora

ZAGREB, 6. lipnja 2013. (Hina) - Europska komisija izradila je nacrt plana prema kojem namjerava preuzeti kontrolu nad utvrđivanjem ključne kamatne stope libor od aktualnog londonskog središta, piše londonski financijski list Financial Times.

Prema prijedlozima EK u koje je uvid imao taj ugledni financijski dnevnik, nadzor ključne kamatne stope ubuduće bi bio u nadležnosti Europske agencije za nadzor vrijednosnica i tržišta sa sjedištem u Parizu.

Takav će potez, piše dalje FT, najvjerojatnije naljutiti britanske regulatore, koji su prošlog mjeseca predstavili planove za uspostavu novog dvojnog sustava koji bi zamijenio postojeći. Novi sustav bi prema njihovom prijedlogu kombinirao kamatne stope temeljene na anketama i objektivne podatke.

Posljednjih godina svijetom je snažno odjeknuo skandal vezan uz manipuliranje liborom, londonskom međubankovnom ponudbenom kamatom, koja je ključni instrument u primjeni širom svijeta i o njoj ovisi kolika će biti cijena zaduživanja banaka, kompanija kao i građana.

Libor se izračunava na dnevnoj osnovi, pri čemu se koriste procjene banaka o visini međubankovnih kamata po kojima će se zaduživati, a utječe na ugovore diljem svijeta, čija je vrijednost procijenjena na više od 300 tisuća milijardi dolara, prema podacima regulatora.

Banke Barclays, Royal Bank of Scotland i UBS nagodile su se s regulatorima, plativši kazne u iznosu većem od dvije milijarde dolara zbog optužbi da su manipulirale Liborom u svoju korist, odnosno kako bi prikrile financijske probleme u vrijeme kreditne krize u 2008.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙