FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena dva zbornika o 50. obljetnici smrti pape Ivana XXIII

ZAGREB, 4. lipnja 2013. (Hina) - Predstavljanjem dvaju zbornika radova na kojima su surađivali najviši velikodostojnici Katoličke crkve u utorak navečer u prepunoj dvorani Vijenac na zagrebačkom Kaptolu obilježena je 50. obljetnica enciklike „Mir na zemlji“ i 50. obljetnica smrti njezina autora pape Ivana XXIII.

Zbornik "Ljubav u istini u društvenim pitanjima", koji su uredili Stjepan Baloban i Gordan Črpić, sadrži osam radova predstavljenih početkom 2010. na tribinama Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK, održanim u povodu prve socijalne enciklike pape Benedikta XVI.

Zbornik "O novim stvarima u suvremenoj Hrvatskoj: 120. obljetnica Rerum novarum" istih urednika sakupio je radove znanstvenog simpozija iz 2011., koji je održan s namjerom propitivanja socijalnog nauka Crkve.

Oba zbornika izdali su Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve i Kršćanska sadašnjost, ujedno i organizatori večerašnjeg predstavljanja.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je da je za Crkvu važan mir, za koji se snažno zauzimao papa Ivan XXIII., napomenuvši da mir može štititi onaj tko duboko osjeća Duha Svetoga. Osvrnuo se na socijalni nauk i kazao da Crkva u središte stavlja čovjeka, da razvija taj nauk i pri tome koristi ono što joj dalo crkveno učiteljstvo.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić kazao je da socijalni nauk pomaže Crkvi da bude svjesna svoga poslanja i da bude aktivni subjekt povijesnih zbivanja.

Stjepan Baloban predstavio je socijalnu encikliku pape Ivana XXIII. Mir na zemlji (Pacem in terris) i kazao da se ona čitala među vjernicima i nevjernicima te da je bila prevedena i u komunističkom Sovjetskom Savezu.

Papa je utjecao na zbivanja u svijetu, a ta enciklika, istaknuo je Baloban, bila je njegova oporuka, jer ju je pisao kad je znao da mu je zbog bolesti ostalo još godinu dana života.

Enciklika poručuje da se mir na zemlji ne može nametnuti nego graditi sa svim ljudima, vjernicima i nevjernicima, dodao je.

Prema njoj, nastavio je Baloban, temelj za uređenje svake zajednice je dostojanstvo ljudske osobe, koje počiva na četiri stupa: istini, pravdi, ljubavi i slobodi.

Papa Ivan XXIII. poziva vjernike na aktivni angažman u društvu, što tada nije bilo uobičajeno, kazao je Baloban.

Papa je imao optimističnu viziju povijesti i vjerovao da je mir moguć te je smatrao da je mir najvažnije dobro u svijetu, zaključio je jedan od urednika večeras predstavljenih zbornika Stjepan Baloban.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙