FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za utorak, 21. svibnja

ZAGREB, 20. svibnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za utorak, 21. svibnja:

ZAGREB - Sjednica Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora. Na predloženom dnevnom redu su prijedlog izmjena i dopuna Zakona o nasljeđivanju; prijedlog izmjena, u hitnom postupku, Zakona o trgovačkim društvima; izvješće o radu pučkog pravobranitelja za 2012. godinu, te prijedlog strategije upravljanja i raspolaganja imovinom Republike Hrvatske za razdoblje od 2013. do 2017. godine (12 sati, dvorana Josipa Jelačića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa organizira okrugli stol o prijedlogu zakona o izvlaštenju. Ministarstvo time želi javnost upoznati s "prijedlogom drugačijeg uređenja postupka izvlaštenja" jer je Zakon o izvlaštenju propis uz koji se vezuje provedba investicijskih projekata u Hrvatskoj i korištenje sredstava iz fondova Europske unije. Na okruglom stolu uvodno će govoriti ministar pravosuđa Orsat Miljenić (10 sati, dvorana Vidikovac, Ministarstvo pravosuđa, Ulica grada Vukovara 49).

ZAGREB - Javno predstavljanje inicijative za dodjelu Godišnje novinarske nagrade za obrazovanje. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i udruga Pragma inicirali su dodjele te nagrade u želji da se u 2013., Europskoj godini građana, osnaži medijska edukacija i opismenjavanje. Nagradu će predstaviti ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković i članica žirija Gordana Vilović (13 sati, Peta gimnazija, Klaićeva 1).

ZAGREB - Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić predstavit će zbornik "Dijete u pravosudnom postupku - Primjena Europske konvencije o ostvarivanju dječjih prava". U zborniku je objavljeno 16 radova posvećenih različitim aspektima zaštite prava djeteta u pravosudnom sustavu a potpisuje ih 18 autora. Zbornik objedinjuje priopćenja sa stručnih rasprava koje su tijekom 2012. organizirane u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu pod nazivom "Što za djecu znači Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava" te sa stručne rasprave održane u Zagrebu pod nazivom "Zaštita djeteta svjedoka u postupcima policije te kaznenom i prekršajnom postupku" (10 sati, Hrvatska odvjetnička komora, Koturaška 53).

ZAGREB - Konferencijom "Ostvarivanje prava manjina - integracija ili sukob i podjela?" počet će dvodnevno događanje koje organiziraju Centar za mirovne studije i zagrebački Pravni fakultet a na kojemu će se sa različitih aspekata govoriti o zaštiti ljudskih prava s naglaskom na ostvarivanje prava nacionalnih manjina (9 sati, Pravni fakultet, Trg maršala Tita 14/2).

ZAGREB - Hrvatska seljačka stranka (HSS) održat će konferenciju za novinare na temu: "Lokalni izbori 2013. - Kome smeta HSS - treća stranka u Hrvatskoj?". Na konferenciji će sudjelovati predsjednik HSS-a Branko Hrg, HSS-ovi župani Stjepan Kožić (Zagrebačka županija) i Darko Koren (Koprivničko-križevačka županija), HSS-ovi gradonačelnici Krešo Beljak (Samobor) i Dinko Pirak (Čazma) te načelnici i načelnice općina iz redova HSS-a (11 sati, Središnjica HSS-a, Zvonimirova 17/I).

ZAGREB - Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) održat će konferenciju za novinare o izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora i rezultatima referenduma SHU-a (12 sati, prostorije Sindikata hrvatskih učitelja, Trg maršala Tita 4/II kat).

RIJEKA - Građanska inicijativa "U ime obitelji" održat će konferenciju za novinare na kojoj će predstavnici Zajednice udruga branitelja iz Domovinskog rata, udovice poginulih branitelja iz Domovinskog rata, predstavnici udruga, raznih kršćanskih crkvi i islamske zajednice potpisati zahtjev za raspisivanje referenduma Građanske incijative "U ime obitelji" kojim se u Ustav RH želi unijeti odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca (10 sati, ispred Pošte na Korzu).

ZAGREB - Na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media trebali bi svjedočiti vlasnik tiskarske tvrtke Krešimir Bauer i trgovac oružjem Zvonko Zubak. Na klupi za svjedoke trebao bi se pojaviti i Mario Jelinčić kojega je USKOK predložio kao svjedoka zbog navodnih saznanja o ugovoru što ga je pjevač Marko Perković Thompson potpisao s HDZ-om kako u kampanji 2007. ne bi nastupao ni za jednu političku stranku. Iako je Thompson na sudu negirao sumnje da je od HDZ-a primio pola milijuna eura da u kampanji ne nastupa za nikoga USKOK tvrdi da je taj pjevač primio novac što su na sudu pokušali dokazati i dokumentima Porezne uprave (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Srebrenka Parlov

popodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙