FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bratušek: bez dodatnog rezanja plaća za javni sektor

LJUBLJANA, 4. lipnja 2013.(Hina) - Slovenska vlada ove godine neće dodatno smanjivati plaće u javnom sektoru, ustvrdila je u utorak u razgovoru za Slovenski radio premijerka Alenka Bratušek.

Budući da je sa sindikatima već postignut dogovor o manjem smanjenju plaća zaposlenih u javnom sektoru od polovice ove godine, kojim će se iz proračuna uštedjeti 110 milijuna eura, dodatnih rezova za javne službenike ove godine neće biti, navela je Bratušek.

No, dodala je da vlada treba i dalje smanjivati proračunske rashode pa zato nije isključeno uvođenje eskalacijskog "kriznog poreza" od kojeg je privremeno odustala, ako bi se pokazalo da vladini napori na smanjenju proračunskog manjka ne daju željeni rezultat.

"Vlada ljudima ne može osigurati viša primanja i to je činjenica. Do toga može doći samo preko gospodarskog oporavka, a za to će ova vlada stvara uvjete", naglasila je slovenska premijerka u dužem razgovoru za Slovenski radio.

Naglasila je kako želi da Slovenija ostane solidarna i socijalna država, ali da prvo treba pomoći gospodarstvu pa je u izvedbi program pomoći malim i srednjim tvrtkama preko državnih jamstava. Zbog rastuće nezaposlenosti u pripremi je zakon kojim bi se poslodavci koji zapošljavaju mlade oslobodili plaćanja doprinosa te projekt po kojemu bi nezaposleni bili uključeni u javne radove. Isto tako, priprema se i zakon koji bi morao obuzdati sivu ekonomiju, ne bude li išlo drukčije i uvođenjem fiskalnih blagajni.

Isto tako, vlada razmišlja i o tome da bi se nekretnine u vlasništvu crkve plaćao porez, dodala je Bratušek.

Komentirajući zamisli o uštedama na području mirovinskog osiguranja, ona je rekla da ne želi špekulirati o mogućnosti smanjivanja mirovina, ali da je istina kako se mirovine nisu nominalno smanjivale, kako se to dogodilo s plaćama u javnom i privatnom sektoru u vrijeme krize.

Što se tiče mogućih ušteda u javnoj upravi, Bratušek je ocijenila da bi sadašnji broj općina, kojih je 212, trebalo prepoloviti, poštujući načelno opredjeljenje da općina mora imati najmanje 5000 stanovnika.

Bratušek je naglasila da su velike uštede za državu moguće i na području javnih nabava za potrebe države, a zanijekala tezu prema kojoj je Slovenija, zbog mjera financijske stabilizacije koju joj preporučuje Europska komisija, "izgubila" svoju suverenost, te da će morati smanjiti sve socijalne troškove.

Što se tiče privatizacije državnih tvrtki, Bratušek je naglasila da stavljanje 15 tvrtki i banaka na listu za prodaju ne znači "rasprodaju" državne imovine.

"Prodaja mora biti potpuno transparentna, moramo naći strateške partnere koji će tvrtkama zajamčiti razvoj, te za kupnju ponuditi odgovarajući iznos. To nije rasprodaja državne imovine. Slovenija nije u tako slabom stanju da bi morali sve rasprodati", rekla je Bratušek za Slovenski radio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙