FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bratušek: Slovenija donijela mjere koje su zadovoljile EU

LJUBLJANA, 29. svibnja 2013.(Hina) - Slovenska premijerka Alenka Bratušek izrazila je u srijedu veliko zadovoljstvo odlukom Europske komisije da se Sloveniji za dvije godine produži rok u kojem mora smanjiti proračunski deficit na manje od 3 posto svog BDP-a, osiguravši joj tako više vremena za stabilizaciju javnih financija, uz preporuke da ubrza provođenje strukturnih reformi i sanira stanje u bankarskom sustavu.

"Vlada je dokazala da može rješavati probleme i u rekordnom vremenu pripremila mjere koje su zadovoljile Europsku uniju", navela je Bratušek u izjavi za javnost, podsjećajući da je od nastupa svoje vlade prije nešto više od dva mjeseca stalno tvrdila da Slovenija može sama izaći iz krize i vratiti makroekonomsku stabilnost ako joj se dade više vremena, te da neće trebati međunarodnu financijsku pomoć.

"Pogasili smo požar, ali pravi posao nas tek očekuje", rekla je Bratušek, najavljujući daljnje napore vlade na stabilizaciji javnih financija i rješenju problema u bankama, ali i poticajne mjere za gospodarski oporavak.

Europski povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn izjavio je u srijedu u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA kako smatra da Slovenija neće trebati paket financijske pomoći ako poduzme odlučne mjere na jačanju financijskih ustanova i mjerama za održivost javnih financija.

Pri tom je Rehn naglasio potrebu nezavisne ocjene stanja u bilancama banaka opterećenih gubicima i lošim kreditima, te daljnje strukturne reforme vezane na tržište rada i mirovinski sustav.

Djelotvorno provođenje reformi i planirana financijska konsolidacija Sloveniju bi mogle vratiti prema gospodarskom oporavku i stvaranju novih radnih mjesta, ocijenio je Rehn.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙