FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 4. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada i 11 sindikata javnih i državnih službi postigli su danas dogovor u vezi sindikalnih zahtjeva za povećanjem plaća javnih i državnih službenika, tako da neće biti štrajka kojim su sindikati prijetili da će blokirati državu. Sindikati državnih i javnih službi danas su parafirali sporazum s Vladom o načinu na koji će se povećati plaće državnim i javnim službenicima u vrijeme kada će Hrvatska ostvariti rast i kada će državni proračun to moći izdržati, nakon čega je otkazan štrajk koji su sindikati najavili za srijedu, 5. lipnja. Vlada se sporazumom obvezala da ove godine neće smanjivati razinu plaća i dodatka za radni staž. Precizirano je da će Vlada i sindikati sjesti za stol nakon što tri uzastopna tromjesečja BDP bude pozitivan, odnosno veći od nule i pregovarati o načinu i modalitetu povećanja koeficijenata za plaće, uz uvjet da deficit državnog proračuna bude manji od 3 posto, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić naglasio je kako su u Vladi jako zadovoljni što su postigli sporazum sa sindikatima o načinu na koji će se povećati plaće u državnim i javnim službama.

ZAGREB - Hrvatska ovog mjeseca otvara 18 viznih centara u isto toliko milijunskih gradova u Ruskoj Federaciji, što bi trebalo pridonijeti olakšavanju i ubrzanju procedure izdavanja viza građanima te zemlje za putovanja u Hrvatsku koje se izdaju za najviše pet radnih dana, za žurne potrebe za tri dana, a za ostale svrhe u najviše 10 radnih dana. Izvijestili su to danas iz Ministarstva turizma i Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice u povodu današnjeg posjeta ministra turizma Darka Lorencina i direktorice Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić Moskvi. U Moskvi su razgovarali i s vodećim ruskim touroperatorima o aktualnom stanju na tržištu s naglaskom na viznu politiku Hrvatske prema državama izvan EU. Ruskih turista vizu za ulazak u Hrvatsku mogu ishoditi i posredstvom akreditiranih turističkih agencija kojih je trenutno u Moskvi akreditirano 103, od čega su 96 agencija za Rusiju, a sedam za Bjelorusiju. Marko Perić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova najavio je da će do sredine srpnja s viznim centrima biti pokrivena cijela Rusija, kao i da je ugovor za vizne centre potpisan s tvrtkom VFS Global. Iznio je i podatke da je hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi od 1. travnja do danas izdalo gotovo 13 tisuća viza te da dnevno u prosjeku zaprime 1.000 do 1.500 zahtjeva.

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) predstavila je danas program razmjene namijenjen poduzetnicima - Erasmus, temeljem kojeg se potencijalnim ili poduzetnicima početnicima pruža prilika za rad s iskusnim poduzetnicima iz zemalja Europske unije kroz razmjenu u trajanju od mjesec dana do šest mjeseci. HGK je organizacija-posrednik za Erasmus program u Hrvatskoj. Voditeljica tog programa pri Komori, Vesna Torbarina istaknula je da se Erasmusom potiče poduzetništvo i internacionalizacija kroz razmjenu iskustava, učenje i umrežavanje poduzetnika početnika i iskusnih poduzetnika-domaćina. Ujedno, sudjelovanje u Erasmusu poduzetnicima olakšava pristup novim tržištima i potragu za potencijalnim poslovnim partnerima. Kroz taj se program potencijalnom ili poduzetniku početniku, koji ima tvrtku ne stariju od tri godine, u zemljama članicama EU pronalazi iskusni poduzetnik-domaćin, vlasnik malog ili srednjeg poduzeća s višegodišnjim iskustvom vođenja tvrtke. Poduzetniku početniku se tako pruža mogućnost da kroz razmjenu u trajanju od mjesec dana do šest mjeseci ojača vještine potrebne za razvoj vlastitog posla.

ZAGREB - Udruga Franak izvijestila je danas da je u sklopu javne rasprave Ministarstvu financija dostavila svoje primjedbe i sugestije na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, kao i da podupiru stav ministra financija Slavka Linića "da zauzda samovolju banaka u području određivanja promjenjive kamatne stope u postojećim kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima". "Udruga Franak podupire čvrsti stav ministra Linića da zauzda samovolju banaka u području određivanja promjenjive kamatne stope u postojećim kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, ali isto tako inzistira na preciznosti odnosnih odredaba u Nacrtu", stoji u priopćenju. Iz Udruge Franak inzistiraju da se izmjenjenim Zakonom o potrošačkom kreditiranju odredi da se novi način određivanja kamatnih stopa u postojećim kreditima dužnicima mora ponuditi, bez obaveze da dužnici na to i pristanu, "jer u dvostranim ugovorima ne smije biti prinude druge ugovorne strane na ugovaranje". Također, traže da se "decidirano naznači da će se fiksna marža u postojećim ugovorima o kreditu u kojima je valuta aprecirala više od 20 posto odrediti na temelju početne kamate i početne referentne kamatne stope IBOR (Interbank Offered Rate)".

ZAGREB - Crodux derivati preuzeli su 1. lipnja ove godine 62 benzinske postaje OMV-a i njegov lokalni glavni ured u Zagrebu, izvijestili su danas iz OMV-a. Hrvatska podružnica austrijske nafte kompanije, OMV Hrvatska d.o.o. prodana je tvrtki Crodux derivati u veljači ove godine, a krajem ožujka Croduxovo je preuzimanje odobrila i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. U današnjem priopćenju OMV-a navodi se da će sva 63 zaposlenika bivše podružnice nastaviti raditi za novog vlasnika. Također se podsjeća kako su se obje kompanije dogovorile oko toga da ne otkriju cijenu po kojoj je Crodux preuzeo OMV-ovu podružnicu u Hrvatskoj. U skladu s potpisanim ugovorom, bivše OMV-ove benzinske postaje postupno će, kroz idućih šest mjeseci, promijeniti naziv u "Crodux derivati". Tvrtka Crodux derivati dio je grupacije Crodux Plin, u vlasništvu umirovljenog generala Ivana čermaka. Osim iz Hrvatske, OMV se povukao i sa tržišta BiH, gdje je svoju podružnicu prodao Naftnoj industriji Srbije, također u veljači ove godine.

ZAGREB - Tvrtka Dalekovod izvjestila je da je Uprava odgodila donošenje odluke o sazivanju izvanredne glavne skupštine društva kao i da je od tvrtke Konsolidator d.o.o. zatražila i dobila produljenje roka ponude za dokapitalizaciju, jer će se nakon izrade revidiranog financijskog izvješća za 2012. moći sazvati redovna glavna skupština. Konačnu odluku o datumu održavanja glavne skupštine Uprava bi trebala donijeti na sjednici sazvanoj za 10. lipnja, a u obavijesti dostavljenoj Zagrebačkoj burzi navode da će se datum održavanja skupštine utvrditi i uskladiti sa rokom važenja obvezujuće ponude Konsolidatora. Tvrtka Konsolidator, u vlasništvu društva Nexus Private Equity Partnera, predala je sredinom svibnja obvezujuću ponudu za dokapitalizaciju Dalekovoda koja je vrijedila do 15. srpnja. Iz Dalekovoda navode kako su od Konsolidatora zatražili i dobili produljenje roka važenja ponude, koja sada važi do 31. srpnja ove godine.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobexi su oko podneva bili u blagom plusu, ponajviše pod utjecajem pozitivnih kretanja na europskim burzama, a pritom je najveći promet ostvaren dionicom Diokija. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,05 posto, na 1.839 bodova, prekinuvši tako 4-dnevni negativni niz. Crobex10, pak, bio je u plusu 0,29 posto, na 1.054 boda, prekinuvši 5-dnevni negativni niz. Redovni promet dionicama iznosio je svega dva milijuna kuna. Dionicom Diokija do podneva je ostvaren najveći promet, od 467.000 kuna. Cijena joj je porasla 4,86 posto, na 23,10 kuna. Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s 236.000 kuna prometa. Cijena joj stagnira na 1.335 kuna. Nešto veći promet ostvaren je i dionicom Varteksa, 210.000 kuna. Cijena joj je porasla 1,03 posto, na 20,5 kuna. Cijena dionice Petrokemije poskupjela je 1,73 posto, na 216 kuna. Najveća dobitnica dionica je Excelsa Nekretnina, sa skokom cijene za 8,7 posto, dok je najveća gubitnica dionica IGH, čija je cijena potonula 8,39 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na jučerašnju, oslabila prema euru i franku, a ojačala prema dolaru i funti. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi središnje banke, koja se primjenuje od sutra, iznosi 7,549311 kuna i za 0,02 posto je viši nego na jučerašnjoj tečajnici. Tečaj švicarskog franka povećan je pak za 0,39 posto, na 6,087172 kune po srednjem tečaju. Istodobno je tečaj američkog dolara snižen za 0,37 posto, na 5,773410 kuna po srednjem tečaju, a britanske funte za 0,15 posto te njen srednji tečaj iznosi 8,833736 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙