FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 1. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Udruga GONG upozorila je danas kako su joj građani do 16 sati dojavili više slučajeva kršenja izborne šutnje uoči sutrašnjeg drugog kruga lokalnih izbora, iako je, kako navodi, zaprimila nešto manje dojava o kršenju izborne šutnje u odnosu na prvi izborni krug. Navodi kako su se dojave građana najčešće odnosile na telefonsko zvanje birača i nagovaranje da glasaju za određenog kandidata te na zloupotrebu javnih resursa. U GONG-u tvrde kako građani dojavljuju i slučajeve dijeljenja letaka. Upozoravaju i na slanje sms poruka, zatim na promidžbu na reklamnim panoima, promidžbu na reklamnim automobilima i na Facebooku. GONG-u je dojavljeno i o obilaženju kuća birača sa sugestijom za koga glasati, zastrašivanju birača otkazivanjem govora o radu ukoliko neće glasati za određenog kandidata te o slanju sms poruka s ocrnjivanjem protukandidata. Ističu kako se poneka dojava odnosila i na nepravilnost priprema za rad biračkog odbora. Iz GONG-a ponovno apeliraju na kandidate da se drže visokih demokratskih standarda izborne utakmice te podsjećaju da izborna šutnja traje do nedjelje u 19 sati.

MALI LOŠINJ - Dvodnevni sastanak ministara obrane šest država članica Srednjoeuropske inicijative za udruživanje i dijeljenje sposobnosti završio je danas u Malom Lošinju, a jedan od zaključaka je da zajednički projekti i konzultacije u pitanjima sigurnosti i obrane trebaju ostati najznačajnije vrijednosti te inicijative, priopćeno je danas iz MORH-a. Posebno je naglašeno da namjera snaženja europske obrambene industrije ne smije značiti jačanje samo velikih članica i njihovih kapaciteta, navodi se. Domaćin sastanka bio je hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović, a sudjelovali su ministri Roman Jakič (Slovenija), Vlastimil Picek (Češka), Gerald Klug (Austrija), Csaba Hende (Mađarska) te državni tajnik Miloš Koterec (Slovačka). Sastanak je održan uoči NATO-ovog ministarskog sastanka, koji će se održati 4. i 5. lipnja u Bruxellesu, a razgovaralo se o mogućnostima daljnjeg jačanja suradnje. Tijekom sastanka ministar Kotromanović je u ime predsjednika RH Ive Josipovića general bojniku, direktoru za obrambenu suradnju austrijskog ministarstva obrane Johannu Pucheru predao odlikovanje Red hrvatskog trolista za osobite zasluge u unapređenju bilateralne obrambene suradnje Austrije i Hrvatske, a jučer je u lošinjskoj vojarni Kovčanje održana zajednička vježba hrvatskih i austrijskih snaga za specijalne operacije.

ZAGREB - "Savski sajam u Zagrebu" koji se održava u sklopu 48. međunarodne vrtne izložbe "Floraart" na Bundeku danas su, na Dan rijeke Save, obišli predstavnici organizatora i partnera projekta te pozvali Zagrepčane i njihove goste da obiđu sajam i podrže ideju povratka građana toj rijeci. Građani se na sajmu mogu informirati o važnosti očuvanja Save i o njezinim razvojnim potencijalima te vidjeti bogatstvo tradicijske kulture i baštine, običaja i narodnog stvaralaštva stanovnika koji žive uz tu rijeku, kušati tradicijska savska jela, posebice riblje specijalitete te čuti i vidjeti nastupe folklornih društava. Novina na ovogodišnjem 6. "Savskom sajmu u Zagrebu" je i izložba kolekcije modnih dodataka i odjevnih predmeta nadahnutih motivima Save i savskoga kraja koju su osmislili studenti zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Savski sajam je dio projekta "Lijepa naša Sava" kojega su pokrenuli tadašnja ministarstva regionalnog razvoja i mora te Međunarodna komisija za sliv rijeke Save i Coca-Cola u Hrvatskoj. "Savski sajam u Zagrebu" kao i izložba "Floraart" otvoreni su do 5. lipnja.

ZADAR - Zadarska policija privela je i za pokušaj ubojstva kazneno prijavila 48-godišnjeg vlasnika pekare koji je rano jutros nožem teško ozlijedio jednog, a lakše drugog mladića koji su se, zajedno s još dvojicom, potukli s njim i njegovim sinom jer im nisu htjeli prodati burek i peciva. Policija je izvijestila kako su četvorica mladića u dobi od 19 do 21 godine jutros oko 4 sata došli pred pekaru u zadarskom naselju Smiljevac te od vlasnika tražili da im proda bureke i peciva. Kada im je 48-godišnji vlasnik rekao da to ne može učiniti jer mu je isteklo radno vrijeme, mladiće je to razljutilo pa su počeli vikati i lupati po vratima pekare, razbivši pritom jedno staklo. Nakon toga vlasnik i njegov 20-godišnji sin nasrnuli su na njih, a 48-godišnjake je u jednom trenutku izvadio nož i ubo dvojicu mladića. Jednoga je pritom lakše ozlijedio, a drugome je presjekao krvnu žilu ispod pazuha, zbog čega je mladić u životnoj opasnosti te je zbrinut u zadarskoj Općoj bolnici.

BJELOVAR - Za teško ubojstvo u pokušaju osumnjičen je četrdesetdevetogodišnji muškarac koji je jučer u Donjoj Kovačici iz automatskog oružja pucao na policiju koja je došla na intervenciju zbog nasilja u obitelji te je danas popodne predan pritvorskom nadzorniku, izvijestila je bjelovarsko-bilogorska policija. Četrdesetdevetogodišnji B.Š iz Donje Kovačice u općini Veliki Grđevac je prvo ispalio kratki rafal prema policajcima, a zatim je ušao u obiteljsku kuću iz koje je, kako se navodi u priopćenju, u namjeri da usmrti policijskog službenika pojedinačno i u kratkim rafalima ispalio dvanaest hitaca. Nitko nije ozlijeđen. Protiv četrdesetdevetogodišnjaka podnesena je i kaznena prijava zbog prisile prema službenoj osobi te zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Napadu na policajce prethodilo je verbalno i fizičko nasilje 49-godišnjaka prema članovima obitelji koje je istjerao iz kuće prije dolaska policije. Uz kaznenu prijavu zbog prijetnje članovima obitelji, protiv njega će biti podnesen i optužni prijedlog zbog nasilja u obitelji.

ZAGREB - Na natjecanju u znanju kineskoga jezika za studente pod nazivom "Kineski most", koje je danas održano u Konfucijevom institutu Sveučilišta u Zagrebu, pobijedio je Martin Morava, 24-godišnji student Fakulteta elektrotehnike i računarstva kojemu je učenje kineskoga jezika hobi. Natjecalo se šestero studenata, a o pobjedniku je odlučivao žiri sastavljen od profesorica kineskoga jezika s Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, profesorica Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu i predstavnika kineske novinske agencije Xinhua. Ovo je 12. godina natjecanja "Kineski most" na svjetskoj razini i četvrti put da se spomenuto natjecanje održalo u Hrvatskoj. Natjecanje je organiziralo Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Hrvatskoj. "Kineski most" međunarodno je natjecanje u znanju kineskoga jezika za strane studente pod pokroviteljstvom Nacionalnog ureda za promociju kineskoga jezika vlade NR Kine, Hanban. Pobjednici natjecanja predstavljaju svoju zemlju u polufinalu i finalu koje se svake godine održava u jednom od kineskih gradova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙