FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 6. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

PULA - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko jutros je u izjavi za novinare u Puli situaciju u zemlji ocijenio iznimno teškom izrazivši pritom vjeru kako će građani Istre prepoznati trenutak i HDZ-ov program za gospodarstvo koji je, kako je rekao, "kvalitetan, potreban te na korist svih građana neovisno o političkoj opciji". "Mi nismo opterećeni stranačkom podjelom i političkom profilacijom, već potrebom da građanima ponudimo što bolji program koji će rezultirati kvalitetnijim životom u Hrvatskoj, nakon što uđemo u Europsku uniju", kazao je Karamarko novinarima u Puli gdje se družio s građanima na gradskoj tržnici. Ocijenio je da je politika koju vodi aktualna Vlada je "dosta gluha i slijepa za komunikaciju". To nije dobro. Prekinut je i socijalni dijalog, sindikati negoduju, nema investicija a jedino što će, kako je rekao, iduće godine bilježiti porast je broj nezaposlenih". "Svi trendovi su jako loši i mislim da ova agonija ne bi smjela dugo trajati", poručio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

OSIJEK - Nezavisni kandidat za osječkoga gradonačelnika Anto Đapić izjavio je danas u Osijeku kako za posljednju najezdu komaraca u gradu odgovornom smatra pretežito gradsku, ali i županijsku vlast te njihove loše odluke. Đapić je na konferenciji za novinare ustvrdio kako je u vrijeme svog gradonačelničkog mandata, 2005. i 2006. godine, s tadašnjom hrvatskom Vladom dogovorio izdašnu financijsku potporu za projekt suzbijanja komaraca. No, istaknuo je, aktualna gradska vlast predvođena HDSSB-om ne samo da od Vlade nije osigurala takva sredstva, već je s Vladom prekinula svaku komunikaciju. Kao ključne razloge ovoga problema Đapić navodi nekvalitetan rad županijskog Zavoda za javno zdravstvo te političke odluke kojima su smanjena gradska i županijska sredstva za borbu protiv komaraca. Upozorava kako ove godine nisu pravodobno tretirane larve komaraca, pa su se komarci nakon prvih kiša podigli u količinama koje nisu zabilježene još od 2005. godine.

VARAŽDIN - Svečanom sjednicom Savjeta za europske integracije Varaždinske županije danas je u Varaždinu započelo obilježavanje Europskog tjedna 2013. te skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Središnji dio obilježavanja je već tradicionalna manifestacija "Europa u srcu Varaždinske županije" odnosno "stvaranje" Europe u malom u parku "Vatroslava Jagića". Posebnosti svih članica Europske unije u četvrtak će u parku građanima dočarati vrtići s područja Varaždinske županije, a svaki vrtić simbolizira jednu članicu Unije. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji u Hrvatskoj koja je ove godine nadopunjena izradom "razglednice". Svaki vrtić u jednominutnom video prilogu poslat će poruku vrtiću u zemlji koju predstavlja. Predsjednica Savjeta Natalija Martinčević pojasnila je da će se te video razglednice preko veleposlanstva proslijediti vrtićima u sve zemlje EU i sljedeće godine očekuju se povratne vijesti iz tih vrtića. Za subotu je najavljena manifestacija "Okusi Hrvatske-gastro show", u četvrtak će se održati edukativna tribina odnosno upoznavanje Varaždinaca s temeljnim potrošačkim pravima, a u petak kviz znanja o europskoj povijesti, kulturi, zemljopisu i športu.

ZAGREB - Bivši savjetnik glavnog tajnika HDZ-a Mladen Lacković posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media da je naknadu za rad u stranci sve do ljeta 2009. primao "na ruke" na blagajni stranačke središnjice. Lacković je jedan od HDZ-ovih dužnosnika čije se ime nalazilo u bilježnici zakopanoj u vrtu bivše stranačke blagajnice Branke Pavošević u koju je navodno upisivala sve isplate iz stranačkog crnog fonda. Po tvrdnjama tužiteljstva ilegalna se stranačka blagajna punila novcem što ga je marketinška agencija Fimi media izvukla iz državnih institucija i tvrtki, a jedan od njezinih "korisnika" bio je i Sanader. Lacković tvrdi da je, nakon što ga je bivši glavni tajnik Ivan Jarnjak 2005. pozvao kao suradnika u središnjicu HDZ-a, Sanader odobrio da mu se mjesečno isplaćuje honorar od 3000 kuna. Novac je, kaže, primao na ruke od B. Pavošević kojoj se potpisivao na isplatnicu i u "knjigu". Honorar mu je nakon izbora 2007. narastao na 6000 kuna, a tek u kolovozu ili rujnu 2009. potpisao je ugovor od djelu pa mu je naknada dolazila na račun. Radio je pregled tiska, pripreme dužnosnika za nastupe u medijima, a bio je i član izbornog stožera. Tvrdi da je zadatke dobivao isključivo od Jarnjaka, a u izbornom stožeru se dogovarao i s tadašnjim glasnogovornikom Ratkom Mačekom.

VINKOVCI - Torbu s 873 grama marihuane otkrili su hrvatski carinici na Bajakovu ispod sjedišta 32-godišnjeg Rumunja u autobusu makedonskih oznaka, izvijestila je danas policija. Droga je zaplijenjena u subotu prilikom redovite carinske kontrole na ulazu u Hrvatsku, a osumnjičeni je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku, navodi policija. U ovoj godini to je peti slučaj zapljene marihuane na vukovarsko-srijemskom području, a krajem travnja policija je kod Babine Grede pronašla 27 kilograma marihuane u osobnom automobilu švedskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao hrvatski državljanin.

ZAGREB - Predstava "Alan Ford", nastala prema talijanskom stripu o neobičnoj grupi tajnih agenata TNT kojoj ni danas ne pada popularnost među hrvatskim čitateljima, premijerno će se izvesti 18. svibnja u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), u režiji Darija Harjačeka. Četrdesetak godina nakon što su se Broj Jedan, Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver, Grunf, Šef i Jeremija prvi put pojavili u Hrvatskoj, jedinoj zemlji u kojoj je strip doživio istinski kultni status, kazališna verzija pokušava ući u duh jezika i groteskni humor Magnusa i Maxa Bunkera, progovarajući o mistifikaciji pojmova siromaštva i bogatstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙