FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

ZAGREB, 5. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

ZAGREB - Svečanu arhijerejsku liturgiju u prigodi pravoslavnog Uskrsa predvodio je danas u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjega u Zagrebu mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović, a na kraju liturgije uz čestitku poželio je da u nama uskrsnu nove snage za svako dobro, za pravičnost i za međusobne odnose. Mitropolit Jovan je s posebnim zadovoljstvom i radošću pozdravio predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku, predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandra Tolnauera i veleposlanika Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Stanimira Vukićevića. Izrazio je zadovoljstvo što su nastali novi odnosi između Crkve i državnih predstavnika, što su vrednovani od svojih državnih predstavnika koji vode ovu zemlji i ovu državu. Poručio je neka Bog da blagoslova i svakog napretka i uspjeha u svim onim programima za dobro naroda, za dobro međusobnih odnosa. "Posebno se molimo Bogu da ti odnosi između Republike Hrvatske i Republike Srbije otvore jednu novu stranicu historije pogotovo kada Hrvatska ulazi u Europsku uniju", rekao je mitropolit Jovan i izrazio nadu da će se to postići i u Srbiji. Zaželio je i da dođe do "zadovoljavajućih rješenja na Kosovu i Metohiji, da svi živimo ovdje na ovoj zemlji Božjoj u radosti i blagoslovu Božjem". Predsjednik Sabora Josip Leko je nakon litrugije je čestitao Uskrs mitropolitu i zadržao se u razgovoru. Osim Leke, mitroplitu i drugim crkvenim predstavnicima, Uskrs su čestitali i Tolnauer i Vukićević, a kasnije im se pridružio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji zbog obaveza nije nazočio liturgiji.

OSIJEK - Središnja proslava Uskrsa po julijanskom kalendaru za Osječkopoljsku i baranjsku eparhiju održana je u osječkoj pravoslavnoj crkvi Uspenija presvete Bogorodice, a predvodio ju je episkop Lukijan, uz osječkog paroha protojereja stavrofora Ratomira Petrovića i umirovljenog protojereja stavrofora Dušana Kujundžića. Episkop je pozvao vjernike da posebno danas u teškim vremenima otuđenosti i moralne izopačenosti šire Isusove poruke ljubavi, praštanja i da istinski vjeruju da smo svi djeca Božja bez obzira na vjeru, naciju, boju kože i ostalo. Pozdravio je i sve rimokatoličke vjernike koji su nedavno proslavili Uskrs. "Dijeleći sa susjedima nevolje i nedaće, koje nas svakodnevno snalaze u ovim teškim vremenima, želimo da i s njima i svim ljudima dobre volje podijelimo radost uskrsnuća Kristovog". rekao je episkop Lukijan. Na svečanom uskrsnom liturgijskom slavlju pročitana je ovogodišnja uskrsna poslanica srpskog patrijarha Irineja u kojoj se poziva na ljubav čovjeka prema čovjeku, praštanje i mir u svijetu i srcima ljudi.

RIJEKA - Riječki vjernici, koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru, danas su taj najveći kršćanski blagdan proslavili na liturgijskim slavljima i tradicionalno obiteljski uz njegovanje uskrsnih običaja. U pravoslavnom hramu sv. Nikole središnje svečano liturgijsko slavlje predvodio je paroh Mića Kostić koji je vjernicima pročitao i ovogodišnju uskrsnu poruku patrijarha Srpske prvoslavne crkve (SPC) Irineja. Uskrs su proslavili i riječki Makedonci i to u crkvi sv. Fabijana i Sebastijana u riječkom Starom gradu, koja se makedonskoj nacionalnoj zajednici svake godine ustupa za potrebe bogoslužja. Na području Rijeke živi oko 10.000 pravoslavnih vjernika, a na području Primorsko-goranske županije njih oko 15.000.

VARAŽDIN - Komemoracijom kod spomen križa u Dravskoj šumi i misom u crkvi Dobrog pastira Društvo za obilježavanja grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin obilježilo je 68. obljetnicu početka poratnih stradanja i masovnih likvidacija na području grada Varaždina i Dravske šume. Predsjednik Društva Franjo Talan istaknuo je Dravsku šumu kao najveće grobište u Hrvatskoj nakon Macelja, gdje je u proljeće 1945. ubijeno i likvidirano više tisuća osoba nakon što su partizani preuzeli vlast u Varaždinu. Talan podsjeća da je Spomen križ u Dravskoj šumi postavljen je prije točno deset godina, a tradicija je okupljanje članova Društva svake prve nedjelje u svibnju u čast stradalima u poratnom razdoblju. Osim Dravske šume, mjesta stradavanja najvećeg broja ljudi u poratnom razdoblju, na prostoru Varaždinske biskupije nalazi se gotovo stotinjak grobišta, a na prigodan način obilježeno je njih tek dvadesetak. Predsjednik Društva Talan je nakon današnje komemoracije izrazio nezadovoljstvo do sada učinjenim na utvrđivanju svih događaja u poratnom razdoblju i stvaranju popisa koji bi sadržavao imena i prezimena svih žrtava stradalih u poratnom razdoblju.

RIJEKA - Svečanost u povodu 150. godina vatrogastva u Hrvatskoj održana je danas u Rijeci, gdje je 1863. godine ustrojena prva profesionalna vatrogasna postrojba na području današnje Hrvatske ali i u širem okruženju. Zapovjednik riječke Javne vatrogasne postrojbe Hinko Mance je u pozdravnom govoru istaknuo da je ta vatrogasna postrojba utemeljena odlukom tadašnjeg gradskog magistrata. Odluka je donesena nakon velikog požara godinu ranije, 1862. godine u industrijskom postojenju mlina Žakalj u kanjonu Rječine kad se pokazalo da je nužno kvalitetnije organizirati vatrogasnu službu. U prvoj postrojbi bilo je 10 stalnih i 20 pričuvnih vatrogasaca, a u Rijeci je već 1873. godine utemeljena i prva dobrovoljačka vatrogasna postojba, kazao je Mance. U 150 godina riječkoga vatrogastva na zadatku je poginulo šest vatrogasaca, naveo je. Načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović je ocijenio da je riječka javna vatrogasna postrojba "perjanica hrvatskog vatrogastva". Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je u svojstvu izaslanika predsjednika Republike Ive Josipovića čestitao vatrogascima godišnjicu. Obersnel je uime predsjednika Josipovića uručio državna odličja zaslužnim vatrogascima i to Red hrvatskog trolista Slavku Suziću i Redove hrvatskog pletera Slavku Gaušu i Darku Vagaji.

GOSPIĆ - Jedna je osoba poginula, a tri su ozlijeđene u prometnoj nesreći koja se prijepodne dogodila na autocesti A1 prije izlaza Gospić u smjeru Zagreba. Nesreću su u 10,20 sati na 183. kilometru A1 blizu odmorišta Jadova uzrokovala dva osobna vozila. Jedna je osoba poginula, a još su tri osobe ozlijeđene i prevezene su u gospićku bolnicu, priopćila je ličko-senjska policija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙